Várhatóan délután szavaznak az alkotmánybíró-jelöltekről

alkotmánybíróság
Pozsony |

Szerdán, a 43. parlamenti ülésszak hatodik napján kerül sor az alkotmánybíró-jelöltek választását megelőző parlamenti vitára, és magára a választásra is, amely délután esedékes. Még a választás előtt össze kell ülnie a koalíciónak, hogy megegyezzenek a választás menetében. Közös nevezőre kell jutniuk a megválasztandó jelöltek neveit illetően is.

Az első szavazáson a képviselők senkit sem választottak meg, így az alkotmánybíróságon jelenleg csak négy bíró foglal helyet a 13 helyett. A képviselőknek 18 jelöltet kellene megválasztaniuk, akik közül az államfő fogja kinevezni a kilenc új alkotmánybírót.

A koalíciós partnerek múlt héten utaltak rá, hogy közel állnak a megegyezéshez. Egyelőre hat jelölt megválasztása tűnik valószínűnek, akik közül az elnök kiválaszthatna hármat, így már hét bíró foglalna helyet az alkotmánybíróságon. Véget érne tehát a bénult állapot.

Andrej Kiska államfő ugyanakkor nem érti, a parlament miért ne tudná megválasztani az összes szükséges jelöltet (18), ami lehetővé tenné számára, hogy kinevezze mind a kilenc hiányzó alkotmánybírót. Kiska úgy véli, van elegendő, magas színvonalat képviselő jelölt. Egyben felszólította a koalíciót, hogy felelősen válasszanak alkotmánybíró-jelölteket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?