Játékon is születnek dalok

Arizona

Az Arizóna januárban volt 10 éves. A dunaszerdahelyi pop-rock zenekar énekesnőjével, Gasparik Majával beszélgettünk a kezdetekről, dalokról, a készülő Xév című nagylemezről és a közelgő lemezbemutató koncertről. 

Feleség vagy, anya, műsorvezető a rádióban, hírolvasó a tévében és énekesnő, aki épp új lemezén dolgozik. Hogyan győzöd mindezt? 

Ez az egyik kérdés, amit leggyakrabban feltesznek nekem. Tinédzserkorom óta saját lábamon állok, megszoktam, hogy egyszerre sok mindennel foglalkozom. Valakiknek egy munka tölti ki az egész napjukat, hetüket, nálunk még a munkán belül is munkamegosztás van. A férjemmel úgy oldjuk meg, hogy amikor ő dolgozik, akkor én nem, ha pedig én dolgozom, akkor ő vigyáz Zalánra, a kisfiunkra. Amikor pedig mindketten dolgozunk, például az új lemezen, akkor főként a húgom bújik a fővigyázó keresztanyuka szerepbe. A televíziós napokat, mikor híradózni megyek, egyelőre úgy oldjuk meg, hogy Zalánt is visszük magunkkal. 

Mesélj az Arizóna kezdeteiről. Kinek a fejéből pattant ki az ötlet, hogy zenekart alapítsatok?

Tizenöt éves voltam, amikor kitaláltam, hogy zenekart szeretnék alapítani. Egy alkalommal énekeltem zenekarral, és annyira megfogott, hogy úgy éreztem, ezt akarom csinálni! Nagyon zöldfülűek voltunk, persze még most is van mit tanulni, van hova fejlődni, de gyakran emlegetjük azokat a laza és felhőtlen kezdeti éveket, amikor csak azzal törődtünk, hogy jól érezzük magunkat. Gasparik Fecó már gyakorlott zenész volt, több zenekarban játszott azelőtt, ő volt közülünk a legtapasztaltabb. Így vált ő a banda motorjává, és egyben dalszerzőjévé, menedzserévé.

Miért pont Arizóna? Esetleg jártatok már ott?

Csak 1-2 éve kezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy illő lenne, ha egyszer elutaznánk oda, úgyhogy most már szerepel a bakancslistán. Ami pedig a zenekar nevét illeti, félévesek voltunk, amikor beneveztünk egy versenyre, de nevünk még nem volt. Beugrott az azonos nevű kávézó, ahol leraktuk a zenekar alapkövét. Mondanám, hogy Arizónában jártam, és annyira megfogott, hogy a zenekaromat is így neveztem el, de a valóság ennél egyszerűbb. 

Sok zenekar nem éli túl a tagcseréket. Nektek ez is sikerült, többször is. Van ennek valami titka, hogyan lehet átvészelni a nehezebb időszakokat is?

Nem ismerek a közelben még egy olyan zenekart, ahol ennyi tagcsere lett volna! Ezek nagyon nehéz időszakok. Mire összeszoktok, megcsináltok egy lemezt, megismerik a tagokat az emberek, addigra jön a bumm. Elkap az érzés, hogy megint hiába dolgoztál. Már tudjuk, hogy ez csak rövid távon igaz. Hosszú távon viszont előnyt tudtunk belőle kovácsolni. Gasparik Fecóval a kezdetektől az Arizónához tartozunk, a harmadik „legöregebb” tagunk Sütöri Patrik, két éve csatlakozott Lépes Gábor, tavaly pedig Kovács Dodival gazdagodtunk. 

Sokféle témával foglalkoztok – komolyabbakkal és könnyedebbekkel egyaránt –, de a beteljesült szerelem csak a tavaly megjelent Egy című számotokban jött elő. A legtöbb zenekar a szerelmes dalokra épít. Ti miért vártatok ezzel?

Pont ezért, mert sokan a szerelemre építenek. Annyi téma foglalkoztatott, hogy nem éreztük szükségét annak, hogy ilyen formában zenéljük meg a szerelmet, de két éve ennek is eljött az ideje. Major Esztert hívtuk segítségül a gondolatok szavakba öntéséhez. 2013-ban Lombos Marci a Szürke és rózsaszín dalunkba azért belecsempészte a témát, bár ez egy más tematikájú dal.

Hogyan születnek a dalaitok?

Fecó fejéből, zongorájából, gitárjából jönnek a dallamok. Mivel kisfiunknak már vannak zenélő játékai, így születtek már dallamok egy zenélő elefánt billentyűin, na és a kis piros zongorán is. Nem viccelek! Demót gyúr az elképzeléseiből, amit mindenki megkap, hogy szépen magára szabhassa a dalt. Utána jön a dalszöveg. Az új lemezen együtt dolgoztunk Lombos Marcival, Major Eszterrel, de én is írtam szövegeket Patrikkal. Ezt követi a stúdiózás, és ha úgy érezzük, hogy a dal megkívánja, akkor jön hozzá a videóklip!

Március 29-én lesz az Xév lemezt bemutató nagykoncertetek Dunaszerdahelyen. Mit lehet tudni erről a koncertről, készültök esetleg valamilyen meglepetéssel?

Lesznek meglepetésvendégek, a lemezen egy rapformáció, a 307 music is közreműködik, de Sipos Dávid szaxofonjátéka sem hiányozhat az eseményről, valamint Bertók Tóth Kati, s ha minden igaz, Lombos Marci is színpadra áll. Egyébként jótékonysági koncert lesz, a bevételt egy családnak ajánljuk fel.

Mik a zenekar tervei?

Mindenképpen arra szeretnénk fókuszálni, hogy minél többen megismerjék az Xév lemezünket, és minél több helyen koncertezhessünk. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?