CPJ: újságírók százai ülnek börtönben a világon munkájuk végzése miatt

börtön illusztráció

Kétszázötvenegy újságíró ült börtönben munkája végzése miatt a világon december 1-ig bezárólag - áll a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű, a sajtószabadság előmozdításával foglalkozó New York-i szervezet csütörtökön megjelentetett éves tanulmányában.

Több mint felük Törökországban, Kínában és Egyiptomban tölti büntetését, ahol kormányellenes tevékenységek vádjával börtönözték be őket.

 "Úgy néz ki, hogy most ez a trend" - mondta egy interjúban Elana Beiser, a tanulmány szerzője.

A bebörtönzött újságírók száma nyolc százalékkal csökkent a tavalyi rekordhoz képest, amikor 272 újságíró ült rács mögött, de így is magas - mondta a CPJ. A teljes számba nem számítják bele az eltűnt vagy a nem állami hatóságok által fogva tartott újságírókat. A CPJ szerint újságírók tucatjai tűntek el vagy rabolták el őket a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, közülük néhányukat a jemeni húszi síita lázadók tartanak fogva.

A "rémhírterjesztés" vádjával bebörtönzött újságírók száma 28-ra nőtt a tavalyi 21-hez képest a CPJ adatai szerint.

A jelentés bírálta Donald Trump amerikai elnököt amiatt, hogy a médiában vele kapcsolatosan megjelenő negatív híreket gyakran álhíreknek minősíti, ahogyan teszik ezt például a Fülöp-szigetek vagy Törökország vezetői.

A CPJ szerint a sajtószabadságot legsúlyosabban megsértő ország továbbra is Törökország, ahol legalább 68 újságíró ül börtönben államellenes tevékenységek vádjával. Utána jön Egyiptom, ahol legalább 25 újságíró van börtönben.

Ankara a 2016-os törökországi puccskísérlettel indokolja ezeket az eljárásokat. Az egyiptomi kormány pedig az állam aláásásának megakadályozásával indokolja a másként gondolkodók korlátozását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?