Hatodik alkalommal szólaltak fel Érsekújvárban a sajtószabadság védelmében

1
Érsekújvár |

A demokrácia és a szólásszabadság, illetve a szabad sajtó védelméért gyűltek össze ismét az érsekújvári és a régióbeli lakosok szerdán este Érsekújvár főterén. Jozef Pirohár és Pataki Tamás, a Kompromisszum közéleti kezdeményezés tagja hatodik alkalommal szervezték meg a találkozót, csatlakozva Szlovákia más városaihoz. 

Gyenge Veroni az első szlovákiai, de nemzetközileg is elismert magyar slammer szólalt fel a szabad sajtó védelmében.

 „Nem csupán a szavak és gondolatok szabadságát védelmezzük ma, hanem azt az elvet is, hogy minden embernek joga van hozzáférni az igazsághoz, a tájékoztatáshoz és a különböző nézőpontokhoz. A szabad sajtó elengedhetetlen eszköze ennek a sokszínűségnek és az összetartozásnak” – hangsúlyozta a szónok.

 „Követeljük a szabad sajtó, az igazság, az átláthatóság és a demokrácia tiszteletben tartását.  A szabad sajtó nem luxus, hanem létfontosságú eszköz. Sajtószabadság nélkül nem lehet igazi demokráciáról beszélni hiszen az képes ellenőrizni a kormány és más hatalmi szervek tevékenységét. A sajtószabadság révén a média képes nyilvánosságra hozni a korrupciót, a hatalmi visszaéléseket és más olyan problémákat, amelyek a társadalom szempontjából károsak lehetnek. A sajtószabadságnak hála minderről véleményt tudtam formálni, ezek nem az én gondolataim, ezek a gondolatok cikkek, interjúk, előadások, könyvek, beszélgetések. Az által, hogy elérhetőek számomra megérthetem, hogy mi folyik körülöttem. Szlovákiai magyar kisebbségként különösen érzékenynek kell lennünk a sajtószabadság kérdésére. Saját tapasztalatainkból tudjuk, hogy milyen fontos szerepe van a médiának, a kisebbségek jogainak védelmében, a kulturális örökségünk megőrzésében és az identitásunk erősítésében. Nem vagyok politikus, nem vagyok újságíró, és nem is vagyok szónok. De itt vagyok, mint egyszerű ember, mint nő, mint az LMBTQ közösség tagja és mint szlovákiai magyar. Van ahol ezt nevezik többszörösen hátrányos helyzetnek” – tette hozzá Veroni, 

aki a többszínűséget jött képviselni. Álljon itt egy rövid rész Gyenge Veroni gondolataiból: „Szerinted Miután a migránsokat kiűzték,/visszaküldték a menekülteket,/meggyógyították a melegeket,/kitoloncoltak minden romát./Melyik kisebbség, jön?/Majd akkor is szolgálod a koronát?/Ki marad, aki kiáll melletünk?”. 

Második alkalommal érkezett Érsekújvárba Marek Lupták, az RTVS munkatársa és a Paradox színház rendezője, a felszólaló hangsúlyozta, magánszemélyként tolmácsolja véleményét, nem az RTVS munkatársaiét. Beszédében nehezményezte Martina Šimkovičová kulturális miniszter kijelentését, miszerint a kultúrának szlováknak kell lenni. Marek Lupták véleménye szerint ebben az országban ez nem lehetséges. Hosszasan latolgatta, maradjon, avagy távozzon-e a munkahelyéről. Ha távozik, ezzel átadja helyét annak, aki hűen szolgálja majd a miniszter asszony által vágyott ideológiát. Ha marad, azzal még tehet valamit, hogy olyan műsorok készüljenek, amik a nyilvánosság tájékoztatását szolgálhatják. Eva Polerecká városi képviselő magyarul és szlovákul szólt az egybegyűltekhez, hangsúlyozva a szabad véleménynyilvánításra való jogot és sajtószabadság fontosságát.

A megmozduláson mintegy nyolcvan ember vett részt. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?