Szabad média és igazságszolgáltatás

újságíró k

Szabad média nélkül nincs szabad kulturális élet, s akkor elvész a szólásszabadság is. Független igazságszolgáltatás nélkül a tolvajok hatalma, a félelem uralma és az erőszak normalizálása vár a társadalomra. A társadalomnak és civilizációnak szüksége van a politikai érdekcsoportok, oligarchák és nagyvállalatok érdekeitől független sajtóra és igazságszolgáltatásra, valamint a szólásszabadságra és a gyülekezési szabadságra, ha hosszú távon meg akar maradni.

A klímaválság megfigyelhető és saját bőrünkön érezhető következményei az emberiség elmúlt 150 éves, fosszilis energiahordozóktól függő ipari tevékenységéből erednek. Különösen a 20. században elterjedt, mértéktelen fogyasztásra ösztönző gazdasági modellnek köszönhetjük, ami az energiahordozók és további nyersanyagok sebes felhasználásával jár. Az egész ipari ciklusnak több pontján kerül sor komoly környezetszennyezésre. A kitermeléskor, feldolgozáskor és finomításkor, szállításkor és további felhasználáskor mérgező gázok és folyadékok kerülnek a környezetbe, megzavarodik a helyi ökoszisztéma, és a helyi közösségek életminősége is csökken, s mi több, sok esetben teljesen eltávolítják őket eddigi településeikből, mert pechjükre éppen ott élnek, ahol a kitermelendő nyersanyag előfordul.

A nagy társaságok érdekei életveszélyesek, emberjogi sértéseik rendszerszerűek. De amíg van szabad sajtó, ahol ezeket a bűncselekményeket nyilvánosságra hozzák, ahol szabadon leírhatják, hogy mi mindenről hazudtak a cégek a termékeik biztonságával és környezeti hatásával kapcsolatban, addig felelősségre fogjuk tudni vonni ezeket a nemzetek és országok fölött álló dolgokat. Amíg független lesz az igazságszolgáltatás, addig a szabad sajtó által felkutatott bizonyítékokkal, például hogy a fosszilis ipar már az 1950-es években tisztában volt termékeinek károsságával, vagy hogy a dohánycégek is tudták, hogy a dohányzás rákot okozhat, és szinte az összes emberi szervre káros, a bíróság előtt is felelősségre lehet vonni a nagyvállalatokat.

A világon számos országban már elindultak az első polgári eljárások, ahol a felperesek a fosszilis cégek terhelő bizonyítékokat tartalmazó, belső irataira hivatkoznak. Az Egyesült Államokban az egyetemek jogi karain már azon tanakodnak, hogy büntetőeljárásokat is lehetne indítani ellenük, mert azzal, hogy hazudtak termékeik káros hatásáról a környezet és az emberi egészség számára, százezrek, sőt milliók haláláért közvetlenül felelősek.

De ahhoz, hogy a bíróságok igazságosan dönthessenek, szükség van szakértőkre is, akik a fizikális tényezők alapján tudnak szakértői értékeléseket kiállítani a bizonyítékok alapján. A mai világban, ahol csúcstechnológiával vagyunk körülvéve, ez fontosabb, mint valaha. A klímaválság csak az egyik veszélyes tényező az emberiség számára a sok közül. A szociális média hatása az emberi pszichikára, a mesterséges intelligencia következményei a munkára és a társadalomra szintén komplex problémákkal járnak, amihez kellenek a szakértők, s ehhez szabad, független oktatásügyre is szükségünk van.

Egyre több oldalról támadják a hatalmi pozíciókban lévő személyek és szervezetek a még meglevő szabadságot. Globális és európai szinten, s nálunk, Szlovákiában is.

Úgy, ahogy a nagyvállalatok lobbistái próbálják a törvényeket a saját javukra faragni, úgy most nálunk a parlamentben egy veszélyes, részben intellektuálisan korlátolt, de annál nagyobb egóval rendelkező egyének alkotta csoport próbálja igába húzni a kulturális szektort, az igazságszolgáltatást, az oktatásügyet, hogy nekik és oligarcha pajtásaiknak szolgáljanak.

Az olyan óriás társaságok, mint a Blackrock, az ExxonMobil, a Meta, valamint oligarchák, mint Elon Musk, Miroslav Výboh és Mészáros Lőrinc, továbbá olyan politikusok, mint Fico, Orbán, Trump és Putyin, egyformák. Mind fel akarják számolni a sajtószabadságot és a független igazságszolgáltatást, hogy hatalmukat növeljék. A társadalom feladata ennek megakadályozása.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?