Mit kell tudni a migrációs csomagról, ami miatt Lajčák lemondana a miniszterségről?

Miroslav Lajčák
Pozsony |

Minden, amit tudni kell az ENSZ migrációs csomagjáról és a körülötte kialakult belpolitikai viharról.

Mi a migrációs csomag?

A migrációs csomag egy 34 oldalas nemzetközi egyezmény, melynek célja a bevándorlók emberi jogainak elfogadása és megerősítése, valamint a migrációs folyamatok elősegítése az ENSZ-tagállamok számára. A dokumentum kidolgozásáról 2016-ban egyeztek meg a tagállamok, a végső változata pedig idén júliusban készült el. Az egyezmény hangsúlyozza az egyes országok szuverenitását, és azt, hogy a dokumentum elfogadása után továbbra is joguk lesz önálló migrációs politikát folytatni.

Miért váltott ki vitát a pártok körében?

A migrációs csomagot a koalíciós és az ellenzéki pártok egyaránt bírálták. Robert Fico, a Smer elnöke úgy véli, hogy az egyezmény nem tesz különbséget legális és illegális migráció között; Jaroslav Paška (SNS) a csomagot egy kiegyensúlyozatlan, ellentmondásos dokumentumnak nevezte. Boris Kollár, a Sme rodina elnöke szerint a külügyminiszter a csomag támogatásával a saját érdekeit részesíti előnyben, nem pedig az országét. Lajčák a bírálatokat egyértelműen elutasította.

Miért akar lemondani Lajčák?

Miroslav Lajčák még az ENSZ közgyűlésének elnökeként saját maga is részt vett az egyezmény kidolgozásában. Mivel jogi szempontból nem egy kötelező érvényű dokumentumról van szó, ezért nem szükséges az egyes országok kormányának beleegyezése, a döntés teljesen a külügyminisztériumok hatáskörébe tartozik. Lajčák mindenképpen a dokumentum elfogadását támogatja, és elmondása szerint akár lemondani is hajlandó lesz, ha nem sikerül megegyeznie a koalíciós pártokkal a csomaggal kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?