A Ford Fiesta az új váltóval még dinamikusabb

<p>A Ford egy újabb, dinamikus és meglepetésekkel teli autóját tettük próbára az elmúlt napokban. Nem mást, mint a vadonatúj Fiestát új PowerShift váltóval. Az autó nemcsak kívülről változott. Okosabb lett, hiszen néha már a sofőr helyett gondolkozik vagy cselekszik. Például a fiatal sofőröknek nem engedi, hogy túl sokat kockáztassanak, baleset után pedig kihívják a mentőket.</p>

ÚJ SZÓ-TESZT

A tesztelés előtt nem is annyira az autóra, mint az új PowerShift váltóra voltam kíváncsi, ez ugyanis abszolút újdonságnak számít a Fiestában. Tanúsíthatom, hogy a váltó nagyon jól működik, tényleg meglepetést okozott, hogy az egyes sebességfokozatok sorolását alig érezni az autóban. A Ford saját fejlesztésű rendszerrel, a Torque Hole Fillinggel (THF) egészítette ki a hatfokozatos duplakuplungos automata váltóját. Ennek funkciója rugalmasabbá tenni a sebességfokozatok váltogatását. A Ford PowerShift váltóműben gyakorlatilag két előtéttengely működik egymás mellett, s mindkettőnek megvan a maga olajfürdős tengelykapcsolója. A tengelyek elhelyezkedésének köszönhetően – az egyiken a páratlan, azaz az I., III. és V., míg a másikon a páros, azaz a II., a IV és a VI. fokozatok vannak – a sebességváltás előkészíthető a következő fokozat kiválasztásával, miközben az autó mozgásban van. A kapcsolás a tengelykapcsolók ellentétes aktiválásakor valósul meg, amit a rendszer úgy szabályoz, hogy a nyomaték ne zavarja meg a működés finomságát.

A hagyományos automatikus váltóművekkel ellentétben a Ford PowerShift váltójának alapvető műszaki konfigurációja számos előnyt kínál. Egyrészt nem kell hozzá semmilyen bonyolult alrendszer – mint például nyomatékváltó vagy több olajfürdős tengelykapcsoló és több szalag –, amely a megnövekedett tehetetlenség és a kúszónyomaték miatt jelentős mértékben csökkentené a váltómű hatékonyságát. Az eredmény pedig lenyűgöző: a PowerShift váltómű a hagyományos automatikus váltók könnyű kezelhetőségét kombinálja a manuális egységek teljesítményével. Emellett gyors és sportos kapcsolásokat valósít meg, miközben a lehető legsimábban működik. Egy szó mint száz, a váltó tényleg fantasztikusan működik, s ha másért nem, minimum ezért megéri megvenni vagy legalább kipróbálni ezt a járgányt.

Lecsillapítja

a kedélyeket

Amit különösen díjazok a kocsiban, az a MyKey rendszer, ismét egy jól sikerült újdonság a Ford konyhájából. Ez lehetőséget arra, hogy a szülő beprogramozzon néhány dolgot az autóban, mielőtt azt kölcsönadná gyermekének.

A felnőtt nem saját gyújtókulcsát, hanem egy másikat ad a gyermekének, amelyre előtte különböző korlátozásokat táplálhat. Ennek köszönhetően a fiatal sofőr nem léphet túl bizonyos sebességet; nem hallgathat zenét a beállítottnál hangosabban vagy egyáltalán nem tudja bekapcsolni a rádiót, míg be nem kapcsolja biztonsági övét. A MyKey rendszer ráadásul korábban jelzi, hogy fogytán az üzemanyag – standard 80 km helyett 120 kilométernél. Ráadásul, ha a MyKey-t aktiválják, akkor a biztonsági elemeket, mint például a parkolóradart vagy az Active City Stop rendszert nem lehet kikapcsolni.

Egy Fiestához egyébként két extra kulcsot is rendelhetnek, s mindegyikre más korlátozást táplálhatnak aszerint, mennyire bíznak meg gyermekükben. A rendszer tényleg működik, s valóban nincs más hátra, csak gratulálni a Fordnak azért, hogy vette a fáradságot arra, hogy kitaláljon egy kütyüt, amely képes kordában tartani a fiatalokat.

Életmentő rendszer

Egy másik, rendkívül hasznos rendszer az Emergency Assistance, amely GPS-nek köszönhetően a helyszínre hívja a mentőket, ha karamboloznak. A rendszer 30 ország mentőszolgálatával tud kommunikálni, mindig az adott ország nyelvén. A márka ezzel próbálja elérni, hogy a balesetek során a lehető legkevesebb ember haljon meg, hogy a mentők mindig időben kiérjenek.

A következő érdekes újdonság a SYNC, amely tulajdonképpen egy több funkciós kommunikációs rendszer, mely egyszerre megkönnyíti a vezetést, bővíti a szórakozási lehetőségeket. Az újabb telefonok csatlakoztatásával anélkül tudunk telefonálni, hogy menetközben kezünkbe kéne venni a készüléket, de Bluetooth fülhallgatóra sincs szükségünk. Fel tudja olvasni a bejövő SMS-eket, hogy ne kelljen az útról levenni a tekintetünket, de ne maradjunk le a fontos információkról sem. Egy USB interfészen keresztül pedig a legkülönfélébb zenelejátszókat köthetjük össze az autó hangrendszerével, és kényelmesen váltogathatunk a számok között a központi kijelzőt figyelve.

Összegezve és kiemelve

Az új Fiesta valóban szépre sikeredett, élvezhető járgány. Ebben a változatban nem is annyira a fogyasztás, mint amennyire a különböző extrák okozzák azt, hogy az autó a tesztelő emlékeibe vési magát. S természetesen a PowerShift váltóról sem szabad megfeledkezni, a Ford ugyanis ezzel a váltóművel igazolta, hogy lépést tud tartani a konkurenciával. (dem)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?