Ha érvénytelen a parkolókártya, akár 300 eurós bírság fenyegethet

ÖSSZEFOGLALÓMár megbünteti a rendőrség azokat az egészségkárosodott személyeket, akiknek régi parkolókártyájuk van.

ÖSSZEFOGLALÓ

Már megbünteti a rendőrség azokat az egészségkárosodott személyeket, akiknek régi parkolókártyájuk van. Ugyanis idén januártól életbe lépett egy törvénymódosítás, melynek értelmében csak a 2009-től kiadott kártyák érvényesek.

A parkolókártya olyan gépjárművek jelölésére szolgál, amelyekben egészségkárosodott személyeket szállítanak. A cserét írásban kell kérvényezni az állandó lakhely szerinti munkaügyi hivatalnál.

300 euró is lehet a bírság

Jó hír, hogy azoknak a személyeknek, akik még 2012. december 31. előtt kérvényezték a kártya cseréjét, nem kell ismét orvosi igazolással alátámasztaniuk, hogy egészségkárosodottak, a parkolókártya cseréje is ingyenes. Akik viszont elfelejtették tavaly beadni a kérvényt, azokra a törvény úgy tekint, mintha soha nem is lett volna ilyen parkolókártyájuk, tehát az egész ügyintézést előlröl kell kezdeniük a 2009 előtt kiadott kártyát már nem használhatják. Ha ilyen kártyával parkolnak le egy egészségkárosodottaknak elkülönített parkolóhelyen, a rendőrségtől büntetést kaphatnak. Az egyenruhások ilyen esetben nem elnézőek, nem tesznek különbséget az egészséges és az egészségkárosodott személyek között. Aki szabályt sért, azt megbüntetik. A helyszíni bírság kerek 150 euró. Ha viszont szabálysértési eljárás indul, akkor a bírság a 300 eurót is elérheti, sőt az illető sofőrt két évre eltilthatják a gépjáművezetéstől. A külföldön kiadott, egészségkárosodott személyeknek szóló parkolókártyákat nem érinti a szlovák törvénymódosítás.

Egyszerű ügyintézés

A parkolókártya elintézése egyébként nem bonyolult, még az sem kell hozzá, hogy az illetőnek egészségkárosodottaknak kiadott igazolványa (ZŤP) legyen; a gyermekek például szüleik helyett is elintézhetik. A kérvényt az elbírált személy nélkül is elintézhetik. Fontos, hogy magukkal vigyék személyazonossági igazolványát, hogy a kérvényben feltüntetett adatokat ellenőrizni tudják.

A kérvényhez az általános orvos, illetve a szakorvos által kiállított leletet is csatolni kell, amelyből egyértelműen kiderül, hogy az elbírált személynek problémája van a mozgással, nem tud emberhez méltón utazni a tömegközlekedési eszközökkel.

Ženata Kovalová, a pozsonyi munkaügyi hivatal munkatársa szerint csak az általános orvos tölt ki speciális nyomtatványt, a szakorvos nem. A kérvényt más igazolással is kiegészíthetik, például kórházi kezelésről, időszakos kivizsgálásokról szóló igazolással – a dokumentumok viszont nem lehetnek 6 hónapnál régebbik. Azt is feltüntethetik, hogy milyen ortopédiai segédeszközöket használ az elbírált személy.

Fontos, hogy az összes szükséges dokumentumot személyesen adják le a lakhely szerinti munkaügyi hivatalban. Az elbírálásra a hivatalnak 45 napja van. A kérvényezőt írásban értesítik az eredményről. Ha jóváhagyták, akkor az igazolvány azonnal kiállítható, viszont ennél is személyesen ott kell lenni. Előfordulhat, hogy az elbírált személy nem tud elmenni a hivatalba, ilyenkor el kell vinni a parkolókártyát, hogy alá tudja írni, csak ezután pecsételik le a hivatalban. (dem)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?