San Francisco: Tilos pucérkodni!

<p>San Francisco utcáiról eltűnhetnek a meztelenkedők: a város törvényhozói kedden kis többséggel a nudisták ellen szavaztak. A tilalmat még egy újabb szavazásnak és a város polgármesterének is meg kell erősítenie, ugyanakkor akadnak, akik féltik a város hírnevét, amely régóta összeforrt a véleménynyilvánítás és önkifejezés szabadságának védelmezésével.</p>

MTI-HÍR

A kérdésről döntő testület 6:5 arányban voksolt arra, hogy közterületeken – az utcákon, a parkokban, a sétányokon és a tömegközlekedési eszközökön – senki se tegye közszemlére nemi szervét. A törvénytervezetet Scott Wiener demokrata párti városi tanácstag nyújtotta be azoknak az egyre szaporodó panaszoknak a nyomán, amelyek azt kifogásolták, hogy férfiak egy csoportja szinte naponta tűnik fel meztelenül a város főleg melegek lakta Castro kerületében.

Wiener kijelentette, hogy miközben az érintett kerületben és magában a városban is általánosságban a szabadság, a szabad önkifejezés és a tolerancia uralkodik, mindez nem jelenti azt, hogy bármit meg lehet tenni bármilyen körülmények között. „A közösségi területek mindenki számára nyitottak, tehát helyénvaló, hogy betartunk bizonyos minimális alapszabályokat” – fejtette ki.

A törvény elfogadásának ellenzői, köztük John Avalos tanácstag szerint viszont a tiltással sérül a polgári szabadság és a szabad véleménynyilvánításhoz való jog, vagyis „megváltozhat az egész város stílusa, az a mód, ahogy eddig éltünk”. Egyebek között azzal érvelt, hogy miközben számos e-mailt kap olyanoktól, akiket zavar a hajléktalanok jelenléte a városban, mégsem fogadna el a panaszosok érdekében olyan törvényt, ami eltávolítja őket a szomszédságukból.

Wiener javaslatában a tiltás egyszeri megszegése legfeljebb száz dollár pénzbüntetést vonna maga után, ám a harmadik ilyen törvényszegést már 500 dollárral és egyévi börtönnel lehetne büntetni. A rendelkezés elfogadásának esetére a múlt héten az ellenzők keresetet nyújtottak be a szövetségi bíróságra, amelyben arra hivatkoznak, hogy a tilalom sérti azoknak az embereknek a szabad véleménynyilvánításhoz való jogát, akik meztelenségükkel szeretnének kifejezni valamit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?