Több ezer orvos hiányzik

orvostanhallgatók

Mintegy 4200 szlovákiai orvos dolgozik külföldön, és nem elsősorban a jobb fizetés miatt.

Egy friss felmérés szerint az orvosok a kórházak rossz állapota, az egészségügyi tárca nem megfelelő intézkedései és a rossz munkakörülmények miatt hagyják el Szlovákiát. A szaktárca állítja, hogy már dolgoznak a megoldáson, az orvosok viszont bizalmatlanok. 

A szlovák egészségügyben már hosszú évek óta komoly gondot okoz az orvosok elvándorlása. Az egészségügyi minisztérium Egészségpolitikai Intézetének (IZP) elemzése szerint több mint 3300 orvos hiányzik a kórházakból és a rendelőkből. Ez az adat viszont nem foglalja magába azokat az orvosokat, akik már 65 év felettiek, és így nyugdíjba mehetnének. Velük együtt a hiányzó orvosokszáma meghaladja az 5500 főt. Ehhez képest mintegy 4200 szlovákiai orvos dolgozik külföldön, tehát csaknem annyi, amennyi a szlovák egészségügyből hiányzik. 

A problémára nemrégiben az ellenzéki Spolu hívta fel a figyelmet. Miroslav Beblavý pártelnök úgy véli, hogy a problémát csak úgy lehet megoldani, ha meghallgatják a kivándorolt orvosok kifogásait a szlovák egészségüggyel szemben. A Spolu 500 külföldön dolgozó orvost és orvostanhallgatót kérdezett meg a távozásuk okairól. 

A felmérésből kiderült, hogy a legtöbb megkérdezett a kórházak kétségbeejtő állapotát jelölte meg távozásuk fő okának: 76,8 százalékuk gondolja úgy, hogy nem szeretnének rossz körülmények között dolgozni. Elmondásuk szerint sok kórházból nemcsak a komolyabb beavatkozásokra alkalmas felszerelés hiányzik, hanem sok esetben az alapvető higiéniai eszközök is, mint például a szappan, a törlőkendő vagy akár az evőeszközök is. Az épületek megviseltállapotaszinténtovábbfokozzaaz elégedetlenségüket. 
A megkérdezettek 72,6 százaléka a kormány elhibázott egészségpolitikáját jelölte meg a második legzavaróbb tényezőként. Szerintük az egészségügyi tárca intézkedései mellőznek mindenfajta koncepciót, és nem is veszik figyelembe az orvosok valódi problémáit, ezért a kórházakban hatalmas a káosz. Az orvosok az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚZDS) tevékenységét is kritizálták. Többen azt állították, hogy ha a hivatal megszűnne, akkor elgondolkoznának a visszatérésen. 

A további okok között szerepel a jobb fejlődési lehetőség, valamint a szlovák egészségügy korrupt helyzete. Az alacsony fizetés mindössze az ötödik helyen található a listán. 

Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője szerint a minisztérium ismeri az orvosok távozásával kapcsolatos problémákat, és több intézkedést is tettek ezek megoldása érdekében. Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnöke úgy véli, hogy a tárcának újra kellene gondolnia az egészségügy finanszírozását. 

A megkérdezett orvosok és orvostanhallgatók többsége a kórházak rossz állapota és a kormány elhibázott egészségpolitikája miatt vállal külföldön munkát. 

Az egészségügyi tárca szerint jelenleg több olyan intézkedés is zajlik, melyek az orvosok munkakörülményeinek javulását szolgálják. „A minisztérium a jövő évben 100 millió euróval többet különít el a kórházak számára, mint tavaly. Ezt a pénzt felhasználhatják az épületek felújítására, és a modernebb orvosi eszközök beszerzésére. A kórházi ágyak felújítása, már idén megkezdődött, több mint 8000 kórházi ágyat cserélünk le. Az orvoshiány ideiglenes megoldása érdekében a külföldről érkező orvosok munkavállalásának körülményeit is megkönnyítettük” – közölte lapunkkal Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője. 

Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnöke úgy véli, hogy a minisztérium legfőbb feladata az lenne, hogy átértékelje a prioritásait. „Az egészségügyi tárca valóban hozott intézkedéseket, azonban ezek csak akkor működhetnek hatékonyan, ha a tárca kidolgoz egy stabil és átfogó finanszírozási rendszert az egészségügy számára. Egy ilyen rendszer nélkül nem állítható meg az orvosokkivándorlása” – nyilatkozta Šóth. 

Alacsony színvonal 

A felmérés résztvevői szerint a távozás további nyomós indokának tekinthető a jobb fejlődési lehetőség. 71,2 százalékuk gondolja úgy, hogy Szlovákiában a szakmai fejlődésüknek csak korlátolt lehetőségei vannak. A megkérdezett egyetemisták élesen bírálták a szlovák orvosi egyetemek színvonalát. Szerintük a fiatal orvosok az egyetemeken nem kapnak elég támogatást a személyes fejlődésükhöz, és az alacsony kezdőfizetés pedig csak tovább ront a helyzeten. Többen arra is panaszkodtak, hogy kezdő orvosként nem sikerült állást találniuk, hiszen a szlovák kórházakba elsősorban azokat az orvosokat veszik fel, akik valamilyen ismerősük útján kerülnek oda. 

„Maradok Csehországban” 

Varga Zsóka, a prágai Károly Egyetem hatodéves orvostanhallgatója lapunknak elmondta, hogy a jobb szakmai fejlődés lehetősége nála is a fő okok között szerepelt, amikor külföldre ment tanulni. „Elég egy egyszerű példát megemlíteni: a prágai orvosi egyetemen azok a professzorok tanítanak, akiknek a könyveiből a szlovák orvosi egyetemeken is tanulnak a diákok. Arról nem is beszélve, hogy az egyetem felszereltsége jóval modernebb, mint otthon” – mondta az orvostanhallgató. Arra a kérdésre, hogy hazatér-e az egyetem elvégzése után, nemmel válaszolt. „Hacsak nem lesz valamilyen komoly személyes okom rá, hogy hazatérjek, akkor szerintem itt maradok Csehországban” – közölte a prágai egyetem diákja. 

Kincstári optimizmus 

Eliášová arra hívta fel a figyelmet, hogy a tárca az orvostanhallgatókkal kapcsolatban is hozott intézkedéseket. „Hangsúlyoznánk, hogy a legújabb felmérések szerint az orvostanhallgatók 82 százaléka az egyetem elvégzése után a szlovák egészségügyben marad. Ennek ellenére Peter Pellegrini miniszterelnök megkérte az orvosi egyetemek dékánjait, hogy idén 185-tel több diákot vegyenek fel, ennek költségeit pedig az oktatásügyi minisztérium fedezi majd” – mondta a szóvivő. 

Šóth szerint a szlovák orvosi egyetemek színvonala még mindig elmaradpéldáulacsehegyetemekétől.„Ha képes lenne a minisztérium hasonló feltételeket biztosítani a diákok számára, mint amilyeneket a külföldi egyetemek kínálnak, az sokat segítene. Nem azt mondom, hogy így minden orvostanhallgató itthon maradna, de biztos, hogy javulna az egészségügy helyzete” – jelentette ki az ALS elnöke. 

Miroslav Beblavý, a Spolu elnöke szerint a felmérésből egyértelműen látszik, hogy az orvosoknak a megfelelő fizetés mellett az elfogadható munkakörülményeket is biztosítani kell. „Ha azt szeretnénk, hogy a legjobb orvosaink ne menjenek külföldre, akkor meg kell hallgatnunk a véleményüket. Jelenleg pedig azt állítják, hogy a fizetésüktől függetlenül nem hajlandóak 19. századi körülmények között dolgozni” – mondta pártelnök. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?