A dél-koreai kormány elfogadta az orvosi egyetemi férőhelybővítést az orvostársadalom tiltakozása ellenére

del-korea zaszlo

A dél-koreai kormány szerdán elfogadta, hogy a következő tanévtől országszerte kétezer férőhellyel bővítik az orvosi egyetemekre felveendő hallgatók számát annak ellenére, hogy az orvostársadalom egy hónapja tartó sztrájkot indított a módosítás beiktatása ellen.

„Az orvosi egyetemekkel kapcsolatos kvótabővítés az egészségügyi reform kezdete, és lehetőséget ad arra, hogy szűkíthessük a fővárosi és a vidéki területek egészségügyi szolgáltatásai között tátongó szakadékot” – közölte I Dzsuho oktatási miniszter, aki a módosítást bejelentette.

A kétezer férőhelyből 1639-et arányosan 27 vidéki egyetem között osztanak el, vagyis országszerte a férőhelyek 72,4 százalékával a fővároson és agglomerációján kívüli egyetemek rendelkezhetnek majd. Ez jelentős emelkedés a jelenlegi 66,2 százalékhoz képest. A fennmaradó férőhelyeket a Szöul külvárosában és az Incshonban található egyetemek között osztották szét. Egyetlen fővárosi intézményre sem vonatkozik a férőhelybővítés.

A kvótabővítés értelmében egyes egyetemek akár 100-200 hallgatóval többet vehetnek majd föl a következő tanévtől kezdve.

Az egészségügyi reform további lépéseként az oktatási minisztérium a többi tárca közreműködésével az orvosi tanulmányokra nagyobb hangsúlyt fektetve oktatási intézmények és orvosi központok létrehozását tervezi.

A hallgatók május környékén kaphatnak majd további információt a 2025-ös tanév felvételi rendszeréről.

A kormánynak a kvótabővítésről tett előzetes bejelentése tömeges felháborodást váltott ki az orvosok körében. Az egy hónapja tartó sztrájk során eddig több mint tízezer orvosgyakornok és rezidens adta be felmondását és hagyta ott állását, ezzel válságot előidézve az ágazatban. A tiltakozó akcióhoz az orvosprofesszorok és az orvosi egyetemi hallgatók is csatlakoztak.

A kormány többször is felszólította a tiltakozókat, hogy térjenek vissza munkájukhoz, illetve „az emberéletek veszélyeztetése miatt” az érintettek praxisengedélyének felfüggesztését kezdeményezte. A tiltakozó orvosok panaszt emeltek Dzso Gjuhong egészségügyi és népjóléti miniszter, illetve helyettese, Pak Minszu ellen hatalommal való visszaélés vádjával.

Han Dokszu dél-koreai miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy a kvótaemelés a szükséges minimum az ország egészségügyi helyzetének fejlesztése érdekében.

A helyi rendőrség a sztrájk kezdete óta párhuzamosan több nyomozást is indított. A hatóságok kihallgatták az orvosi kamara és más orvosi szövetségek magas rangú vezetőit, házkutatásokat tartottak, illetve az üggyel kapcsolatos internetes visszaélések és az érintettek adatainak kiszivárogtatása miatt is eljárást indítottak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?