Közélet

Reformok nélkül összeomolhat az egészségügyi ellátás

A szlovákiai orvosok külföldre távozásának egyik oka az egészségügyi minisztérium tétlenkedése. A témáról Marián Šóthtal, a Magánorvosok Szövetségének (ASL) elnökével beszélgettünk.
Nagy Roland

2018. október 13. 11:33

Illusztráció - Fotó: pixabay

Az Egészségpolitikai Intézet felmérése alapján több mint 3300 orvos hiányzik a szlovák egészségügyből. Pontosan mennyire érinti ez a rendelői szférát? 

Azt lehet mondani, hogy a múlt évben nagyjából 800 orvossal dolgozott kevesebb a járóbeteg-ellátásban, mint amennyire szükség lett volna. Úgy tűnhet, hogy ez nem olyan hatalmas szám, azonban ha figyelembe vesszük, hogy egy orvosra nagyjából 1500 beteg jut, akkor máris látjuk, hogy összesen 1,2 millió páciens nem jut olyan ellátáshoz, mint kellene. Ez pedig hatalmas probléma. 

A Spolu felmérése alapján a legtöbb orvos a kórházak rossz felszereltsége miatt távozik a szlovák egészségügyből. Mi a helyzet a rendelők felszereltségével? 

A szlovákiai rendelőkről nagy általánosságban elmondható, hogy az orvosi berendezések minősége kiváló, a legmodernebb eszközökkel dolgozunk. A rendelői szférában sokkal nagyobb probléma a pénz hiánya, ami az egészségügyi minisztérium nem megfelelő finanszírozási stratégiájának eredménye. A járóbeteg-kezelés különösen érzékeny az egészségügyben zajló változásokra, melyeknek a rendelőket működtető orvosok, és főleg a betegek isszák meg a levét. Hogy konkrétabban fogalmazzak: jó lenne valamilyen stabil megoldást találni arra, hogy az egészségügyi tárca hogyan finanszírozza az egészségbiztosítókat. Érdemes lenne átvenni például a cseh modellt, melynek segítségével előre meghatározható, hogy az állam mennyi pénzt küld a biztosítóknak az állami biztosítottak, a gyerekek, nyugdíjasok stb. után. A szlovák egészségügyben állandóan azt kell figyelnünk, hogy a következő évben vajon mennyi pénz jut a biztosítóknak, vagy hogy jut-e egyáltalán elegendő pénz. 
 

2018. október 13. 08:06

Több ezer orvos hiányzik

Milyen intézkedéseket kellene hoznia az egészségügyi tárcának ahhoz, hogy javuljon a helyzet? 

A minisztériumnak elsősorban tisztáznia kellene, hogy mik a prioritásai. A jelenlegi intézkedések is csak akkor lesznek hatásosak, hogyha az egészségügy finanszírozása stabilizálódik. Például orvosi egyetemek több diákot vesznek fel, de ez is csak akkor működhet, ha a tárca képes hasonló feltételeket biztosítani a diákok számára, mint amilyeneket a külföldi egyetemek kínálnak. Nem azt mondom, hogy így minden egyes orvostanhallgató otthon maradna, de biztos, hogy javulna az egészségügy helyzete. 

Ön szerint mi lehet a következménye, ha az egészségügyi minisztérium nem fogja megfelelően kezelni a problémákat? 

A válasz egyszerű: összeomlik az egészségügy. Azt kell, hogy mondjam, hogy már nem vagyunk messze ettől. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Pellegrini: Remélem, most nem nálunk lesz a legalacsonyabb a részvétel

Egy amerikai nő mindenáron szavazni akart Pozsonyban

GALÉRIA: Hamiltoné a pole Monacóban

Döntőben az oroszokat legyőző finnek

Dráma Nyitrabányán: egy férfi torkon szúrta az élettársát

Továbbra is életképes a Híd

Legfrissebb galériák
Olvasta már?