Mennyit keresnek valójában az orvosok Szlovákiában?

Orvosi rendelő

Az INEKO gazdaságkutató intézet elemzést tett közzé a nem állami járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvosok jövedelméről. A tanulmány nagy port kavart az orvosok körében. 

Az INEKO gazdaságkutató intézet elemzést tett közzé a nem állami járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvosok jövedelméről. A tanulmány nagy port kavart az orvosok körében. Az elemzés szerzői, Dušan Zachar és Peter Klátik arra a következtetésre jutottak, hogy az orvosok jövedelme átlagosan 83 százalékkal javult a 2018-2022-es időszakban. „A bruttó jövedelmük növekedése ebben az időszakban jelentősen meghaladta a szlovákiai gazdaság átlagbérének növekedését, és a kórházi orvosok bérének növekedését is” - írja az INEKO.

Az INEKO adatai szerint a járóbeteg-szakellátásban dolgozó magánorvosok havi átlagos „bruttó bére” 2022-ben elérte a 4836 eurót. „A tizenkilenc legelterjedtebb járóbeteg-szakellátó orvosi szakterület havi bruttó bérének medián (átlag) értéke 4284 euró volt” – tette hozzá az intézet. Az egészségbiztosítóktól származó magasabb kifizetések, a saját bevételek növekedése hozzájárult a jövedelem növekedéséhez, de a nem állami járóbeteg-szakrendelők is nyereséget termeltek a betegektől származó közvetlen kifizetéseknek köszönhetően - olvasható a tanulmányban.

Az INEKO szerint a költségek valamivel lassabban nőttek, mint az orvosok bevételei, ami 2018 és 2022 között a járóbeteg-szakrendelők adózás előtti nyereségének megduplázódásához vezetett. 

A tanulmány szerint a koronavírus-járvány szerényebb növekedést eredményezett az orvosok bruttó díjazásában, és így a jövedelmezőségükben is, de csak 2020-ban. Ennek oka az volt, hogy kevesebb volt az eljárás és a járóbeteg-rendelőkben tett beteglátogatás, és ezért alacsonyabbak voltak az egészségbiztosítóktól származó bevételek. „A következő két évben már ismét magas bérnövekedést és nyereséget látunk a járóbeteg-szakmában. Úgy tűnik, hogy az egészségügyi ellátásnak ez a szegmense anyagilag még jobban megerősödve került ki a válságból” - állítja az INEKO.

Nadya Trenčanská Bedušová, az Ambuláns Ellátók Szövetségének (ZAP) ügyvezető igazgatója azt állítja, hogy az orvosok a nyereséget a rendelőik fejlesztésére és korszerűsítésére, új berendezések vásárlására vagy további orvosi ellátásra fordítják.

(trend, Ineko)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?