Az SNS különadója a szegényeken csattanhat

Andrej Danko
Pozsony |

Az SNS az élelmiszer-kiskereskedelemben meghatározó üzletláncokra kivetett különadóval a hazai termelőkön és feldolgozókon szeretne segíteni, az ágazati szakértők és az ellenzék szerint azonban az üzletláncok a lakossággal fizettetik majd meg a pluszköltségeiket.

A nemzetiek a múlt héten nyújtották be a parlamentbe azt a törvényjavaslatot, amely a jövő év elejétől 2,5 százalékos különadót vetne ki az üzletláncok élelmiszer-eladásból származó nettó – vagyis az akciós áraktól megtisztított – forgalmára. Az üzletláncok szerint a javaslat már eleve diszkriminatív, hiszen nem minden üzletre érvényes. „A különadó csak azokra a kiskereskedelemi cégekre vonatkozna, amelyeknek legalább két különböző járásban vannak üzleteik, miközben a forgalmuk legalább 10%-át az élelmiszerek adják. Az új adót azoknak sem kell majd befizetniük, akiknek az így kiszámított adó három hónap alatt nem haladja meg az 5 ezer eurót” – mondta Tomáš Bezák, a Lidl szóvivője, aki szerint a beterjesztők egyértelműen a nagyobb élelmiszerláncok megadóztatását szeretnék elérni. Ezt az SNS sem tagadja. „Az üzletláncok a hazai élelmiszerekre nagyobb haszonrészt alkalmaznak, mint az importtermékekre, közben a szlovákiai termelők és feldolgozók termékeit olyan áron veszik át, amelyek a gyártási költségeket sem fedezik” – állítja Radovan Baláž (SNS), aki szerint az új különadóval a hazai gazdákon és feldolgozókon szeretnének segíteni. „Az adóból befolyt összeget teljes egészében visszaforgatjuk az agráriumba és az élelmiszeriparba” – állítja Zuzana Peiger Ačjaková, a földművelésügyi tárca sajtóosztályának a munkatársa is. Az előzetes számítások alapján már jövőre több mint 150 millió euró folyhatna be az új adóból az államkasszába. Ebből finanszírozhatnák a hazai termelőket támogató marketingalapot is, amely azonban egyelőre csak terv formájában létezik.

Az üzletláncok szerint az új különadóval gondok lehetnek. „Bármilyen járulékos, a vállalkozók csupán csak egy részére vonatkozó megadóztatást diszkriminatívnak tartunk” – áll a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének (SAMO) a nyilatkozatában. Arra is felhívták a figyelmet, hogy hasonló különadót tervezett bevezetni Magyarország és Lengyelország is, ezt a tervüket azonban Brüsszel keresztülhúzta.

Az ellenzék szerint az adót az üzletek a vásárlókkal fizettetik meg. „A felmerülő többletköltségek egy részét az üzletláncok beépíthetik az áraikba. Hasonló módon jártak el korábban a pénzintézetek is a banki különadó bevezetését követően. Ráadásul, mivel az élelmiszerárak növekedése leginkább a lakosság legszegényebb rétegeit, a nyugdíjasokat és a nagycsaládokat terhelik majd, az SNS javaslata kimondottan antiszociális” – állítja Eduard Heger (OĽaNO). Szerinte a kormány többet segíthetne a hazai termelőkön, ha javítana a vállalkozói környezeten, az agrárdotációkat pedig hatékonyabban és átláthatóbban osztaná szét. (mi, TASR)

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?