Patthelyzetben Pattinsonnal

Robert Pattinson

Van, aki öt napra érkezik, de tovább is maradna. Van, aki három napnál többet nem engedhet meg magának. S persze olyan vendég is akad minden évben, aki elfoglaltsága miatt csupán egyetlen napot tud eltölteni Karlovy Vary fesztiválján. Mostanra lett olyan is, aki csak felet. A neve: Robert Pattinson.

Tim Robbins Oscar-díjas hollywoodi színész-rendező, a Titokzatos folyó és A remény rabjai főszereplője öt napra ígérte magát idén, aztán egy egész hét lett belőle. Barry Levinson, az Esőember ugyancsak Oscar-díjas rendezője az egész családját, feleségét, lányát és két unokáját is magával hozta, és bizony ő sem sietett haza. Tudták, hova jönnek, számoltak a helybeliek vendégszeretetével, fogadták a sajtó képviselőit, interjúkat adtak, fényes nappal, testőrök hada nélkül, szabadon sétálgattak, nem kerestek titkos be- és kijáratokat. Ugyanúgy élték az életüket, mint otthon, csak éppen több időt töltöttek mozizó tömegben. Közvetlenek voltak, elérhetők, kérdezhetők.

És akkor jött a vámpírfiú, az Alkonyat-sorozat holdarcú hőse, a búskomor, több száz éve tizenhét esztendős Edward Cullen. A fesztivál utolsó napján magánrepülő hozta Karlovy Varyba, sötét ablakú, fekete luxuskocsi a Pupp Szállóba. Tömeg várta, óriási tömeg, de csak pár percig láthatta. Arca legalább olyan vértelennek tűnt, mint a vámpírsorozatban. Energia, lendület, életkedv semmi, blazírt mosoly, réveteg tekintet, suta testtartás. Hangját ott és akkor senki nem hallotta. A járása is olyan volt, olyan bizonytalan, mintha csak a holdfény által kijelölt keskeny útvonalat kereste volna.

Ez ő. Az egykori modell, ma híres brit színész, Hollywood egyik legjobban fizetett sztárja, aki gitározik, zongorázik és komponál, ha olyan a hangulata. Londonban született, két nővére után ő a harmadik gyerek a családban. Veterán autók importálásával foglalkozott a papa, de volt taxisofőr is, a mama pedig hosszú évekig egy modellügynökségnél dolgozott. Egyetlen fiacskájukat egy ügynök indította el a filmes pályán. Rob tizenöt éves volt akkor, Thornton Wilder A mi kis városunk című darabjában lépett színpadra, és az ügynök szeme megakadt a különös kisugárzású srácon. 2008-ban, amikor a Harry Potter és a Tűz Serlege című filmben játszott, a Times már a jövő angol sztárjának nevezte. Az Alkonyat első része után, amelybe nem kevesebb, mint háromezer jelölt közül választották ki, már a világ legszexisebb férfijai közé sorolta a People magazin. Robert Pattinson huszonkét éves volt akkor. Aztán ő lett Anglia legelegánsabban öltöző férfija, nem sokkal később a legjobban fizetett hollywoodi sztárok, majd a világ száz legbefolyásosabb embereinek egyike. Gyorsan jutott fel a csúcsra, és napozott is fent sokáig, pedig begyűjtött jó néhány Arany Málna jelölést, mint legrosszabb színész. Népszerűségéből azonban ez sem vett el túl sokat, hiszen bárhol jelenik is meg a világon, rajongók ezrei sivítozva várják.

Ez volt most Karlovy Varyban is. Személyes jelenlétével mágikus ha­tással volt a tömegre, amikor kiszállt a kocsiból, és felfelé sétált a fesztiválközpont vörös szőnyeggel leterített lépcsősorán. Pedig akkor már a színház előtt várakozók is láthatták őt pár percig, amikor egy délutáni vetítésre ment, és a benti közönség előtt meg is hajolt a színpadon. De mintha ez is gondot okozott volna számára. Kimenni és meghajolni. Zavart volt a mosolya, fád az egész lénye, mintha nem is értette volna, mit keres itt és mit várnak tőle. Harminckét évesen esetlen kamaszként állt a nézők előtt.

Mostanában egyre gyakrabban írják róla: a legszívesebben elzárkózna a nyilvánosság elől. Ne fényképezzék, ne faggassák, ne kérjenek tőle interjút, legyen elég belőle annyi, amennyit a mozivásznon nyújt. Előbbit Karlovy Varyban is zokon vette. Egyáltalán nem örült, hogy fotósok hada várta őt a Pupp Szálló, majd a fesztiválpalota előtt. Nem pózolt senkinek, egyedül Zuzana Mináčovának, a mustra udvari fotósának. Neki is a VIP szalonban. Nagy valószínűséggel vele is csak azért tett kivételt, mert egy idős hölgynek mégsem merte azt mondani, hogy: „Kérem, ne!”

Pedig vannak már határozott kijelentései. Hollywoodi szuperprodukciót például jó ideje nem vállal. A független filmesek körében keresi az embereit. Ott vadászik izgalmas szerepekre. David Cronenbergtől két főszerepet is kapott: az egyiket a Cosmopolisban, a másikat a Csillagtérképben. Kisebb, de nem kevésbé fontos feladat jutott neki A sivatag királynőjében, ami egy posztapokaliptikus történet Nicole Kidmannel a címszerepben. Pattin­son közvetlen partnere Guy Pearce volt, akivel az őrület határáig jutottak el a kamera előtt, a legnagyobb öröme mégis az volt, hogy a sivatagban teljesen szabadnak érezhette magát, mivel a stábtagokon kívül senki nem figyelte őt. Amire viszont most a legbüszkébb: az a Claire Denistől kapott szerep a High Life-ban. Űrhajós lesz, akit különböző szexuális kísérleteknek vetnek alá. Hogy aztán mennyit mutat magából, az legyen meglepetés.

Mint neki az elismerés, hogy Karlovy Varyban díjazták eddigi művészi tevékenységéért. Hm… A ceremónia után mindenesetre nem sok időt töltött a fesztiválpalotában. Egy titkos ajtón távozva feltűnés nélkül sikerült elhagynia a helyszínt. Később sem látta senki. Nem hiszem, hogy hajnalban távozott a városból. Még éjjel elhagyta a fészkét. Vámpíréknál ez a szokás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?