Kultúra

Robert Pattinson, az álmok valóra váltója

2005-ben valószínű kevesen tudták még, ki az a színész, aki a Harry Potter és a Tűz Serlegében Cedric Diggoryt alakítja. Három évvel később azonban már az egész világ ismerte Robert Pattinsont.
Tallósi Béla

2012. október 4. 04:53

v

Edward Cullen, a csábító vámpírfiú megformálója az Alkonyat első epizódjának bemutatója után egy csapásra a „vágy tárgya“ lett a tinik álmaiban. Nem sokkal később a hollywoodi filmkészítők álmait is kezdte valóra váltani, hiszen a mai napig el lehet adni vele álomgyári produkciókat.

2010-ben, „halandóként“ mutatkozott be az Emlékezz rám című romantikus drámában, amelyben dacos jófiúként hatott az érzelmekre. Mintha ebből lépett volna tovább a következő, a Vizet az elefántnak című romantikus sztoriba. Ebben is szeretetre méltó szenvedőszenvelgő bajnokként hódít. Időnként pedig vissza-visszalépett az Alkonyat-folyamba. Már klasszikusban is kipróbálhatta magát, Guy de Maupassant Bel Ami-jának új filmváltozátában. És ezmégnemminden.

Holnaptól láthatjuk a Cosmopolis című új mozit, ugyancsak az ő főszereplésével. Ennek rendezője az a David Cronenberg, akiről azt írják: „ő a kanadai mágus, aki nem horrort csinál, hanem a horror eszközeivel él“. Ezt talán nem kell megmagyarázni, elég, ha csak egyetlen filmjét, A légy című, 1986-os munkáját említjük. A Cosmopolis egy olyan helyzetben játszódik, amikor „New Yorkban teljes a zűrzavar, a kapitalizmus a végóráit éli“. A Robert Pattinson által alakított figurának, aki egy milliárdos aranyifjú, a káosz állapotában csak egy gondja van, hogy eljusson a fodrászához. Nyugalmát azonban megzavarja egy fura érzés: valaki meg akarja gyilkolni.

Meglátjuk, Cronenberg irányítása alatt mivé formálódik, a „romantikus vámpír“. Cronenbergnél ugyanis fontos a színészi alakítás, gondoljunk csak fentebb említett filmjére, A légyre, benne Jeff Goldblum teljesítményére.

S amíg az éppen érkező Cosmopolis lefut, belevágnak a következő opusba: Robert Pattinson ugyanis megkapta Arábiai Lawrence szerepét a Queen of the Desert című, Gertrude Bellről szóló életrajzi filmben, amelyet Werner Herzog ír és rendez. Őszre tervezik a forgatást jordániai és nagy-britanniai helyszíneken. Bár a film a felfedező, író, archeológus Bellről szól majd, aki az első világháború idején a brit titkosszolgálatnak is dolgozott, T. E. Lawrence-nek is jelentős szerepe lesz a történetben, mivelhogy Bell közeli barátja volt.

Lawrence-ről - aki ugyancsak archeológus volt, majd brit katonatiszt lett -, 1962-ben David Lean rendező sikeres mozit forgatott, Arábiai Lawrence címmel. A Peter O'Toole főszereplésével készült angol kalandfilm tíz Oscar-jelölésből hetet megkapott. Robert Pattinsonnak Herzog filmjében Naomi Watts lesz a partnere, ő alakítja Gertrude Bellt.

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
agro

A szlovák termőföld valódi védelme, vagy csak magyarellenes hangulatkeltés?

gorila 2

Megjelentek az első videók Ficóék titkos találkájáról

home office

Továbbra is megoszlanak a vélemények a távmunkáról

Marczell Zoltán

Elhunyt Marczell Zoltán, Kisudvarnok polgármestere

Buszok

Ezért okozott olyan pánikot az AdBlue hiánya

eroszak
18+

12 évesen megerőszakolták, az erről készült videó kikerült a Pornhubra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.