Több száz áldozata van az aszálynak és a kolerajárványnak Szomáliában

Mogadishu |

<p>Már több mint 400-an haltak meg idén az éhínséggel küzdő&nbsp;&nbsp;Szomália déli részén az országot sújtó súlyos aszály és kolerajárvány következtében - jelentették szerdán&nbsp;&nbsp;egészségügyi&nbsp;&nbsp;források.</p>

A halálos áldozatok mellett a súlyos aszály következtében fellépő szárazság és kánikula miatt további több százan szorulnak kórházi ellátásra is - közölte az EFE spanyol hírügynökséggel Abdiasiis Ayuub Mayow, a délnyugati szomáliai körzet, Bay fővárosának, Baidoa kórházának igazgatója. A kórházigazgató ugyanakkor elmondta, hogy a halálos áldozatok tényleges száma sokkal nagyobb lehet, mivel a számadatok "csak" a kórházi intézményekben feljegyzett halottak számát tartalmazzák, az aszály és a járvány által leginkább sújtott Bay, Bakool, Alsó-Shabelle és Gedo körzetek távol eső településeinek áldozatainak számával kapcsolatban nem rendelkeznek adatokkal. 

A helyzetet tovább súlyosbítja az - ország középső és déli részén jelentős területeket ellenőrzése alatt tartó - al-Shabaab nevű helyi terrorszervezet "tevékenysége", mely korlátozza a humanitárius segélyszállítmányok eljuttatását a térségbe. Múlt hét kedden pedig Gedo körzetében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) gyermekbénulás elleni védőoltásokat beadó helyi csapatának négy humanitárius munkását rabolták el feltételezett dzsihadisták.

Márciusban a Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) nevű civil szervezet figyelmeztetett az ország termését és állatállományát megtizedelő aszály veszélyére, ami éhínség kialakulásával fenyeget. Ennek előjeleként már számos gyerek lelte halálát alultápláltság következtében a térségben. Hasonlóra hat évvel ezelőtt volt utoljára példa, az akkori humanitárius válság során 260 000 ember halt meg. Victor Moses, az NRC helyi igazgatója szerdai közleményében kongatta meg a vészharangot. "A mostani az utolsó esélyünk, hogy megakadályozzuk az éhínség kitörését" - hangsúlyozta.

Az aszály következtében kialakult vízhiány a víz árának növekedését okozta, ami miatt a különböző közösségek kénytelenek voltak a kolera és hasmenés baktériumával fertőzött vizekből inni.

A kolera- és a hasmenésjárvány további terjedését a szomáliai kormány a WHO-val, az ENSZ Gyermekalapjával (UNICEF), valamint a Globális Oltóanyag és Oltási Szövetség (GAVI) elnevezésű civilszervezettel közös kampányában igyekszik megfékezni. A GAVI például március 15-én indította el nagy - 450 000 embert érintő - oltási kampányát.

Az NRC márciusi jelentése szerint Szomáliában naponta több mint háromezren menekülnek el otthonaikból élelmet és ivóvizet keresve az országot az elmúlt 20 évben sújtó legsúlyosabb aszály következtében. Több mint 6 millió szomáliai - a lakosság fele - szorul sürgős segítségre, beleértve azt a közel 1 millió gyermeket, akik akut alultápláltságban szenvednek. Az aszály miatt a családok képtelenek mezőgazdasági munkát végezni, a városokban uralkodó magas élelmiszerárak miatt pedig kéregetéshez folyamodnak - közölte a szervezet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?