Szomália elnöke szerint a vörös-tengeri válságot a Nyugat és Kína megállapodása rendezheti

Jemeni kormány: a húszik „propagandacéllal” rángatták bele az országot katonai konfliktusba

A Vörös-tengeren kialakult konfliktushelyzet a globális kereskedelmet veszélyezteti, és csakis a Nyugat és Kína közötti paktum teremthet stabilitást – hangoztatta Haszán Sejk Mohamud szomáliai elnök a La Repubblica című olasz napilapnak adott interjúban szerdán.

Kijelentette: „a Vörös-tengeren zajló nagy játszmában Nyugat és Kína közötti paktumra van szükség a stabilitás és a kölcsönös gazdasági érdekek védelme érdekében a globális kereskedelmi szempontból döntő jelentőségű térségben”.

A Vörös-tengerre és az Indiai-óceánra egyaránt néző afrikai ország államfője úgy vélte, hogy a nemzetközi politikai szereplőknek kell megoldást találniuk, mivel a térség államai egymással is konfliktusban állnak, miközben belső válsággal is küzdenek. „Jemen válságban van, és Szudán is nehézségbe került” – hangoztatta.

Haszán Sejk Mohamud a vörös-tengeri kereskedelmi útvonalon kialakult helyzetet kommentálta: az Irán által támogatott, Jemen legsűrűbben lakott területét ellenőrzésük alatt tartó síita húszi lázadók a Gázai övezeti izraeli hadművelet miatti tiltakozásul november 19. óta számos drón- és rakétatámadást hajtottak végre a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi vagy hadihajók ellen.

Szomália elnöke úgy vélte, Kína jelenléte Afrikában azokat az infrastrukturális befektetéseket garantálja, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne a kontinens gazdasági fejlődése: „utak, hidak, kikötők, repülőterek építéséről van szó, melyekre Afrikának szüksége van".

Megjegyezte: a Nyugat ezzel egy időben „jól teszi", ha a demokrácia és az emberi jogok védelmével foglalkozik, de hasonlóan fontos az élelmiszerbiztonság, valamint az energetikai ellátás biztosítása és a klímaváltozás negatív hatásainak elkerülésére szánt forrásokhoz való hozzájutás elősegítése.

Haszán Sejk Mohamud a La Repubblica római szerkesztőségében nyilatkozott a Rómában rendezett Olaszország-Afrika csúcstalálkozót követően.

Hangsúlyozta, hogy az európai és nemzetközi intézmények részvételével tartott konferencia volt az első, amelyen ilyen sok, 54 afrikai ország képviseltette magát, mivel „kölcsönös érdekegyeztetés" zajlott.

Szomália elsősorban a biztonságot, az energiaellátást, az infrastruktúra kiépítését és az információ-megosztást tartja elsőrendűnek.

Elmondta, hogy a 17 milliós ország lakosságának hetven százaléka huszonéves, ezért Szomália egyedül nem tudja a kitűzött feladatokat teljesíteni.

„Mi rendelkezünk a leghosszabb tengerszakasszal Afrikában, és ha nem tudjuk biztonságba helyezni, nem vagyunk képesek ellenőrzés alatt tartani a migrációs áramlatot, valamint a kalózok vagy a terroristák támadásait sem" – fejtette ki Hasszán Sejk Mohamed.

A szomáliai elnök emlékeztetett arra, hogy január 7-én törvénnyel érvénytelenítette a szomszédos Etiópia és a függetlenségre törekvő, magát Szomáliföld köztársaságnak nevező terület között az év elején kötött megállapodást. A megállapodás értelmében a függetlenségét 1991-ben kikiáltó Szomáliföld a következő ötven évre egy húsz kilométer hosszú tengerszakaszt bocsát Etiópia rendelkezésére a Vörös-tengeren, kikötő és katonai bázis kiépítése céljából. Cserébe az etiópiai légitársaság felveszi célállomásai közé Szomáliföldet, el is ismerve ezzel a köztársaság létezését, amelyet eddig egyetlen állam sem ismert el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?