Így juthatunk hozzá még olcsóbban a lakáshitelhez

Pozsony |

<p>Szlovákiában mélyponton vannak a jelzáloghitelek kamatai, a bankok így már a kölcsönnel kapcsolatos díjelengedési akciókkal próbálják magukhoz csalogatni a versenytársaik ügyfeleit. Nem érdemes bedőlni azonban az első jól hangzó ajánlatnak, a díjelengedési akcióik között ugyanis jelentős különbségek vannak, egy elhamarkodott döntésnek így később a pénztárcánk láthatja kárát.</p>

„Ami a banki költségeket illeti, jelentős összeget takaríthatunk meg, ha kihasználjuk a pénzintézetek által meghirdetett díjelengedési akciókat, melyek keretében a járulékos költségek egy részét meg sem kell fizetni, vagy ha igen, azt utólag visszatéríti a bank” – nyilatkozta Zuzana Povodová, a Tatra banka szóvivője a pénzintézet legújabb elemzésére hivatkozva. Ez utóbbiban a bank elemzői arra keresték a választ, hogy mely díjak elengedése jelenti a legnagyobb megtakarítást az ügyfelek számára.

A bankok egyik kedvenc reklámfogása a jelzáloghitelekkel kapcsolatban a hitelfolyósítási jutalék elengedése. Ez a jutalék bankonként eltérő, általában a felvett hitelösszeg 0,8–1%-a között mozog. Példaként egy 50 ezer eurós, 30 éves futamidejű hitelt vehetünk, 1,45 százalékos éves kamattal. Ha kifizetjük a 66 eurós bejegyzési díjat a földhivatalban, és havi 33,3 eurós biztosítást kötünk a hitelre, az éves teljes hiteldíjmutató (THM) 1,61 százalék lesz. Az 50 ezer eurós hitelért így 30 év alatt 62 954,40 eurót fizetünk vissza a banknak. Ha a pénzintézet felszámolja a legalacsonyabb, 0,8 százalékos hitelfolyósítási jutalékot, akkor 400 euróval többet fizetünk, vagyis a THM 1,67 százalékra nő. Látványos megtakarításra a hitelfolyósítási díj elengedésével így nem számíthatunk. Ugyanez a helyzet azonban a 100 és 350 euró között mozgó értékbecslési díjjal és a földhivatali bejegyzésért fizetettel is.

A bankok mégis inkább a fenti díjak elengedésével reklámozzák a hiteleiket, miközben keveset beszélnek egy ennél jóval nagyobb kiadásról. Több bank ugyanis a kedvező kamatozású hiteléért cserébe elvárja, hogy az ügyfél nála nyisson folyószámlát. A havi számlavezetési díj azonban a 6 eurót is elérheti, ami a harmincéves futamidőre kivetítve 2160 euró, az éves THM így már 1,86%-ra ugrik. „A hitelt igénylőknek ezért nem elsősorban az egyszeri kiadásokra kellene koncentrálniuk a megfelelő hitel kiválasztásánál, hanem az olyanokra, mint például a számlavezetési díj, amelyek jelentősen növelhetik a kiadásokat” – tette hozzá Povodová. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?