Miért nem büntetik a külföldi sofőröket?

Pozsony |

<p>Több mint egy éve lépett életbe az elektronikussztrádamatrica-rendszer, de a külföldi sofőröket még mindig nem tudják büntetni.</p>

A kamerarendszer már legalább 600 ezer, matrica nélkül közlekedő külföldi gépjárművet mért be, de ha a rendőr nem állítja meg őket, nem lehet behajtani a bírságot. A belügyminisztérium európai szinten akarja megoldani a szankciókat.  Már több tízezer hazai sofőr kapott ilyen fizetési meghagyást postán, de a külföldi sofőröket csak a helyszínen kivetett bírsággal tudják büntetni. Ilyen ellenőrzésből viszont kevés van. A közlekedési tárca szerint hiányoznak a nemzetközi előírások, amelyek lehetővé tennék az országhatáron átnyúló bírságolást.  Az efféle információcsere a minisztérium sajtóosztálya szerint az Európai Unióban csak nyolcféle szabálysértés esetében lehetséges; az úgynevezett Eucaris rendszert olyankor vehetik igénybe a hatóságok, ha például gyorshajtásért, piroson való áthajtásért stb. büntetnek. A fizetős útszakasz matrica nélküli használata nem tartozik ide, de Szlovákia szeretné elérni az Európai Bizottságnál (EB), hogy ez is kerüljön be az Eucaris rendszerbe.  Az EB lapunk érdeklődésére megerősítette, más országok is tettek már hasonló javaslatot. „Sőt, nemcsak a sztrádamatricákról van szó, hanem további szabálysértésekről, például a kockázatos előzésről, tilosban való parkolásról vagy a követési távolság megszegéséről. Brüsszelben ősszel fogják tárgyalni a közlekedéssel kapcsolatos javaslatokat, de még nem tudni, a felsoroltak közül melyek kerülhetnek terítékre” – nyilatkozta lapunknak Zuzana Harvanová, az Európai Bizottság szlovákiai képviseletének munkatársa. „Az Európai Bizottság támogatja a közúti szabálysértésekért járó bírságok szigorúbb behajtását, s olyan jogszabályokon dolgozik, melyek egyszerűsítenék a büntetések behajtását a határon túlról” – tette hozzá.  Ha európai szinten döntés születne is a módosításról, a változások hatályba léptetése még évekig eltart. A matricabírságokat viszont a szabálysértés elkövetésétől számított három éven belül lehet behajtani, utána elévülnek. Ha csak a már említett 600 ezer külfölditől behajtanák a 150 eurós bírságot, az államkassza 90 millió euróval gazdagodna.  Máshol működik  Egyébként a magyar Nemzeti Autópálya-Társaság sem bünteti a külföldi szabálysértőket, ezt a kompetenciát ügyvédi irodákra ruházta át. Nemcsak magyarországi irodákkal, hanem számos európai országban, így Szlovákiában is tevékenykedő irodákkal működik együtt. Ezen irodák hajtják be a sofőröktől a bírságot, az összeghez viszont hozzászámolják a kezelési költségeket, így a külföldiek végeredményben jóval magasabb bírságot fizetnek, mint a hazai sofőrök. Ha viszont a sofőr nem hajlandó fizetni, az ügyvédi irodának nincs más lehetősége, mint perelni, s ezen perekből pedig nincs sok, a perköltségek ugyanis nem egy esetben jóval túllépik a reálisan behajtandó büntetés összegét. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?