Újabb elhullott szárnyasok a Komáromi járásban

Komárom |

<p>Újabb elhullott szárnyasokat találtak a Komáromi járásban, a mintákat még elemzik.</p>

Újabb elhullott szárnyasokról érkeztek bejelentések a Komáromi Regionális Állategészségügyi Hivatalhoz a Komáromi járás több részéről, Kaváról, Csicsóról, Komáromból. Miholics István, a hivatal igazgatója elmondta, több hattyútetemet találtak, de van az elhullott szárnyasok közt egy-egy fácán és vadkacsa is. Mivel felmerült a gyanú, hogy ezek is madárinfluenzában pusztulhattak el, mint a múlt héten Nagykeszi határában talált hattyúk, az állatokból vett mintákat az Állami Állategészségügyi Hivatal zólyomi speciális laboratóriumába továbbították. Az eredményeket mára vagy holnapra várják.

Összeírást készítettek

A múlt héten Nagykeszi határában egy bányató mellett találtak a vadászok 26 hattyútetemet, és további három beteg állatot kellett elpusztítani. A laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy a madárinfluenza agresszív, H5 vírusával voltak megfertőzve. Emiatt a Komáromi Regionális Állategészségügyi Hivatal múlt csütörtökön óvintézkedések bevezetését rendelte el a tó három kilométeres körzetében. Ezek az intézkedések Nagykeszit és Ekelt, valamint a nagykeszi vadásztársaságot érintik. Mindkét községben tegnapig kellett összeírást készíteni a baromfi- és galambtenyészetekről, és minden további szárnyasról. Csóka Lajos, Nagykeszi, valamint Fekete Iveta, Ekel polgármestere egybehangzóan állította, nincs pánik a polgárok körében. Még tegnap délelőtt is folyamatosan érkeztek a községi hivatalokba az írásos bejelentések a lakosoktól, ezért a falu vezetői nem tudtak végleges számot mondani, hogy hány háznál is tartanak szárnyasokat, de kb. a háztartások 20–25 százalékáról van szó. Az esetek többségében néhány darab, vagy legfeljebb pér tucat állatot tartanak a lakosok, Ekelen két nagyobb, százas nagyságrendű tenyészetet is van.

Nyugalom van a faluban

„Nagyon fontos, hogy mindenki bejelentse a szárnyasállományát, mert ha esetleg a vírus miatt állatok hullanának el, csak azok kaphatnak kártalanítást, akik eleget tettek ennek a kötelezettségüknek” – mutatott rá Csóka Lajos. Mindkét helyen többször figyelmezették a lakosokat a hangosbemondón keresztül, a hirdetőtáblákon, és a községek honlapján is elhelyezték a szükséges tájékoztatást. „Néhányan megkérdezték, kapnak-e fertőtlenítőszert, vagy maguknak kell-e megvásárolni, és volt, aki arra volt kíváncsi, beoltják-e az állatokat” – árulta el lapunknak a nagykeszi községi hivatal ügyintézője. Az általunk megszólított polgárok higgadtan vették tudomásul a helyzetet. „Ha betartjuk az óvintézkedéseket, nem lehet gond” – mondta egy idősebb férfi, aki korábban állattenyésztőként dolgozott. „Nem engedem ki a tyúkokat az udvarra, az ólban etetem őket, mert a verebek odaszemtelenkednek az etetőkhöz, és nem tudni, azok nem hordoznak-e valami betegséget. Az ólak elé pedig klórmeszet tettem” – sorolta egy középkorú nő.

Figyelnek a vadászok is

Szendi László, a nagykeszii vadásztársaság vezetőjének tájékoztatása szerint minden tagjukhoz eljuttatták a rájuk vonatkozó előírásokat, ami elsősorban a szárnyasok vadászatának tilalmát, másrészt a szárnyasok fokozott megfigyelését jelenti. Nagykeszi kataszterében két nagyobb hattyúcsapatot regisztráltak, amelyek a repceföldeken tanyáznak. Újabb elhullott állatokat azonban egyelőre nem vettek észre körzetükben a vadászok. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?