Tóth Ivett csaknem 30 pontos előnnyel nyert Katowicében

<p>A magyar Tóth Ivett lett a visegrádi négyek női műkorcsolyabajnoka. Az egykori Európa-bajnok Sebestyén Júlia védence, aki holnap ünnepli a 18. születésnapját, csaknem harminc pontot vert a második helyezett szlovák Nicole Rajičovára.</p>

Tóth Ivettnek ez volt az ötödik magyar bajnoki címe, de a közös cseh–szlovák–lengyel–magyar bajnokságon tavaly még csaknem húsz ponttal megelőzte Rajičová.

Vitathatatlan fejlődés

Tóth Ivett nyártól külföldi koreográfussal dolgozik, mindkét idei programját a francia Richaud Benoit készítette. Hogy a Michael Jackson zenéjére összeállított rövidprogramban és a Beatles Eleanor Rigby című számára készült kűrben mekkora potenciál van, az már a szeptemberi Ondrej Nepela Emlékversenyen nyilvánvaló volt, ám akkor még az ugrások nem sikerültek. A szezon előrehaladtával a fiatal versenyző egyre jobban belelendült, és a Katowicében rendezett V4-es bajnokságon mindkét programot tökéletesen mutatta be.

A rövidprogramját hibátlan tripla toeloop-tripla toeloop kombinációval kezdte, szép volt a tripla lutz és a dupla axel is. A második pontszámban mindössze 3 századponttal maradt el Nicole Rajičovától, akit sokkal kiforrottabb korcsolyázónak tartanak, ez is mutatja, milyen sokat fejlődött az előadásmódja.

A kűrben Tóth Ivett technikailag ismét brillírozott, hét triplát mutatott be, és a remekül összerakott programjáért magas második pontszámot is kapott, itt ebben a szegmensben több mint 4 ponttal előzte meg Rajičovát.

Tóth Ivett 175,70-es összpontszámmal nyert, a rövidprogramjára 61,36, a kűrjére 114,34 pontot kapott. A nemzetközi szövetség 162,96-os pontszámot jegyez egyéni legjobbjaként (56,64+106,32), ezt az idei Tallinn Trophyn érte el, ugyanis csak a nemzetközi versenyeken elért eredményeket tartják számon, az országos bajnokságon elértet nem.

Az Eb-n 5. lett volna

Az országos bajnokságokon a bírók szeretik irreális pontokkal elhalmozni a versenyzőket – lásd például a hétvégi francia bajnokságot, ahol a jégtánc világ- és Európa-bajnokai, Gabriella Papadakis és Guillaume Cizeron 202,63-as összpontszámmal nyertek, miközben nemzetközi szinten a valaha volt legmagasabb pontszám 197,22.

Ha azonban ettől eltekintünk, mivel a V4-ek bajnokságán nem inflálódnak ennyire a pontok, elmondható, hogy Tóth Ivett a mostani pontjaival a tavalyi Eb-n az ötödik helyen zárt volna. Ez több mint reménykeltő a januári ostravai Európa-bajnokság és a márciusi helsinki olimpiai kvalifikációs vb előtt.

Rajičová Katowicében távol állt a csúcsformájától, a rövidprogramjában csak dupla-dupla kombinációt mutatott be, a kűrben pedig kétszer elesett. „Az utóbbi időben sokat utaztam, ráadásul a vizsgáimra is készülnöm kellett. Várom már a karácsonyi szünetet, hogy erőt gyűjtsek az újabb versenyekre” – nyilatkozta az Egyesült Államokban élő 21 éves versenyző.

Kiment Březina válla

A férfiaknál a cseh Jiří Bělohradský nyerte a V4-ek bajnokságát, úgy, hogy a rövidprogram után csak az ötödik helyen állt. Tomáš Verner védencének győzelméhez az is kellett, hogy a fő favorit Michal Březina visszalépjen. A 2013-ban Eb-bronzérmes, egyébként azonban a negyedik helyek átkával sújtott Březinának a kűrben egy ugrás után kiment a válla, és nem tudta folytatni a versenyt. A hipermobil ízületekkel rendelkező Březina számára ez visszatérő probléma, bár versenyt emiatt még soha nem kellett feladnia.

A legjobb magyar versenyző a nyolcadik helyen záró Borovoj Alexander, a legjobb szlovák pedig meglepetésre Jakub Kršňák lett, aki a kilencedik helyen végzett, és több mint nyolc ponttal megelőzte a pozsonyi Eb-n induló, Svédországban élő Michael Neumant.

Jégtáncban a lengyel Kaliszek, Spodyriev duó győzött, a szlovák színeket képviselő Lucie Myslivečková, Lukáš Csölley kettős a második helyen végzett. Magyar versenyző ebben a kategóriában nem indult.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?