Hatalmas siker volt a Finetuning Budapesten is

Pozsony |

<p align="JUSTIFY">Az avignoni és pozsonyi premier után, a héten a budapesti Nemzeti Táncszínház is műsorra tűzte Hégli Dusan koncertkoreográfiáját.&nbsp;</p>

A budai Várkert Bazár impozáns színházterme mindkét nap zsúfolásig megtelt. Az Ifjú Szivek Táncszínház és a Dusan Hegli Company koprodukcióját a zömében szakmai közönség múlni nem akaró tapssal jutalmazta.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"254388","attributes":{"alt":"","author":"Fotó: Bartusz Réka","class":"media-image","height":"330","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

“Megható, odavagyok a csodálattól, a közönség pedig a mennyekben van. Mindig is szerettem amit Dusan csinál, de hát ez nekem most leírhatatlan” – mondta Borbély Jolán, Martin György néptánckutató özvegye. Pál István “Szalonna” Liszt Ferenc-díjas népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője szerint ”próbálod a zenét hallgatni, egyszer csak azt veszed észre, hogy a zene és a táncosok egy homogén testté válnak. Itt hangszerek szólalnak meg zenészek és táncosok formájában. A szimbólumokkal, amit az elején is használ a darab – amely lehet akár Kodály szolmizációs rendszere is – a végére minden kitisztul“. Az előadás kösztümeit készítő Szűcs Edit is a Várkertben látta először a Finomhangolást.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"254389","attributes":{"alt":"","author":"Fotó: Bartusz Réka","class":"media-image","height":"320","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]

“Sokat beszélgettünk róla Dusannal, de nem gondoltam, hogy nézőként is ennyire sok emóciót tud előhívni belőlem. Egészen meglepő volt számomra a darab gazdag gondolatvilága. Gratulálok a teljes stábnak, mert elképesztő munka van benne. A tánctudás lenyűgöző, a színpad nagyon szépen van megvilágítva. Zseniális” – mondta az Oscar-díjas Saul fia című film jelmeztervezője. Novák Ferenc, Kossuth-díjas, rendező szerint a Finetuning “hallatlanul ízlésesesen van felépítve, nagyon ki van találva, ahogy ötvözi a hagyományos táncokat a kortárs mozgásvilággal. A különböző emberi viszonyokat értelmesen, érthetően ábrázolja. Nagyonc-nagyon szerettem ezt az előadást, nem csodálom, hogy ilyen sikere volt Avignonban.” A tervek szerint a Nemzeti Táncszínház újra műsorra tűzi a darabot, így Bretagne és Lipcse előtt valószínűleg Pozsonyban és Budapesten is újra látható lesz a jövő év elején.

 

(forrás: Ifjú Szivek Táncszínház)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?