Érsek felavatta Árpádot – kompkikötő Párkánynál

Párkány/Esztergom |

<div>Érsek Árpád közlekedési miniszter részvételével átadták tegnap a Párkány és Esztergom közti teherkompot. Az Árpád és a Han Kardam nevű komp napi kétszáz kamiont is szállíthat.</div><div>&nbsp;</div>

Határon átnyúló együttműködésben készült a teherkompkikötő, amely a legnagyobb kamionok átkelését is lehetővé teszi. A beruházás értéke közel 4 millió euró volt, és megszünteti az Esztergom és Párkány közötti áruszállítás fő akadályát.  [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"246246","attributes":{"alt":"komp2","author":"TASR-felvétel","class":"media-image","height":"292","title":"A felavatás pillanata. Érsek balról a második.","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]] Érsek Árpád közlekedési miniszter (Híd) magyarul és szlovákul elmondott beszédében kijelentette, jó úton járunk, és kívánatos lenne, ha minden 20 kilométeren lenne valamilyen átkelő a két ország között, amelyek közelebb hoznák egymáshoz a szomszédos régiókat. Völner Pál, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a beruházás fellendülést hoz Esztergom és Párkány térségének, és folytatni kell további átkelők építését, mert mindkét országnak előnyt biztosítanak. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"246247","attributes":{"alt":"kompx","author":"TASR-felvétel","class":"media-image","height":"270","title":"A komp","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]] A teherkomp napi 150–200 kamion átkelését teszi lehetővé. A legközelebbi, kamion átkelésére is alkalmas hidak, a komáromi Erzsébet-híd és a budapesti Megyeri-híd 40–50 kilométerre fekszenek. A párkányi új átkelőn 15 perc alatt jutnak át a túlpartra a kamionok. Egy időben két komp közlekedik, az Árpád és a Han Kardam nevű hajók terhelhetősége 1500 tonna, rakfelületük 1800 négyzetméter, szállítási kapacitásuk 25 darab 40 tonnás kamion. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"246249","attributes":{"alt":"kompy","author":"TASR-felvétel","class":"media-image","height":"290","title":"A komp megpakolva","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]] A fejlesztés a magyarországi 11-es főút és a szlovákiai 63-as főút között teremt közvetlen kapcsolatot. Hozzájárulhat ahhoz, hogy a 11-es út közúti áruszállításának jelentős része egy többféle szállítási módot kombináló logisztikai központ segítségével vasútra vagy vízre terelődjön.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?