XXIV. körzeti borverseny Párkányban: a természetet nem lehet becsapni

borv
Párkány |

Igaz, hogy a párkányi borvidék körzeti versenyének XXIV. évfolyama már lezárult, április 13-án pedig a legjobb borászokat is díjazták, a gálavacsorán elhangzott szakmai észrevételek és tanácsok viszont ma is aktuálisak és érvényesek. Kiváló szőlő nélkül nincs jó bor, de kiváló szőlőből is lehet ihatatlan lőrét készíteni. 

Ebed, Muzsla, Kéménd, Kőhídgyarmat és Garamkövesd borászai, szőlősgazdái és a települések polgármesterei gyűltek össze április 13-án a művelődési központ nagytermében, hogy egy gálavacsora keretében kóstolják meg és méltassák a versenyzők legjobbnak ítélt borait. Idén először szervezte a versenyt Párkány, Eugen Szabó polgármester házigazdaként a régió bortermelésének és pincekultúrájának turisztikai - idegenforgalmi jelentőségét hangsúlyozta, szerinte a hagyomány minőségre kötelez, ezt a minőséget pedig a továbbiakban is fenn kell tartani, támogatni kell. Két bírálóbizottság összesen 85 bormintát értékelt, ezekből választották ki a legeslegjobbat, aztán a nagy arany, az arany, az ezüst- és a bronzérmeseket. Különdíjakat és okleveleket is osztottak a résztvevőknek. A Miroslav Petrech és Benefi László vezette zsűrik persze már a gálaest előtt egy héttel bírálták és pontozták a mintákat, mégpedig a nemzetközi szabályok szerint, alaposan, szigorúan elemezve a nedűket. „Ahhoz képest, hogy a verseny szervezésekor még alig ocsúdtunk fel a tavalyi szőlőtermés okozta sokkból – a múlt év ugyanis katasztrofális volt, mert sok helyen a szőlőt még virágzás előtt tönkretette a peronoszpóra –, elegendő mintát gyűjtöttünk be, a versenyzőket pedig meg kell dicsérnem. A 85 mintában volt legalább 5 - 8 olyan is, mely Szlovákia legjobb 100 bora között is szerepelhetne, simán megállták volna a helyüket egy komolyabb minősítő versenyen“ – mondta el lapunknak Benefi László. Laci bácsi több mint ötven éve szőlészkedik és borászkodik, a régió borvidékét úgy ismeri, mint a tenyerét. Szerinte a verseny XXIV. évfolyamában a borászok már tudásuk legjavát nyújtották. Alapvető, durva borhibákkal már nem találkoztak, itt – ott az oxidáció vagy a túlkénezés volt jellemző, némely esetekben pedig tárolási hiányosságok fordultak elő. Sokat tanultak a gazdák, ez pedig a borok minőségén is látszik, kár, hogy csak egy nagydíjat tudtunk kiadni, mert legalább 4 fajta megérdemelte volna a Champion minősítést” – tette hozzá Bemefi László. 

XXIV. körzeti borverseny Párkányban: a természetet nem lehet becsapni

Teljes beérés előtt soha ne szüreteljünk 

A verseny másik szakértője, a bélai kastélypincészet vezetője, Miroslav Petrech szintén legendás borász, világversenyeken és nemzetközi szinten is jegyzik a nevét és a nedűit. Petrech szintén dicsérte a Párkány környéki szőlészeket, borászokat, ritkán ítél meg nagy aranyérmet, de most meggyőződéssel osztotta ezt ki. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a természetet sose lehet becsapni, a termés érésekor sosem szabad kapkodni, folyamatokat erőltetni, siettetni. A bormester a rajnai rizling éréséről, a korai szedés káros hatásairól beszélt, miként arról is, hogy a túlkénezés a legjobban elkészített bor zamatát is tönkreteszi. Rossz szőlőből sosincs jó bor, de jó szőlőből gyakran készítenek ihatatlan bort, ezt mindig tartsuk szem előtt – konstatálta Miroslav Petrech és hozzátette, hogy a jó bort 90 százalékban a természetnek, az időjárásnak, a klimatikus viszonyoknak és a fekvésnek, a talaj összetételének köszönhetjük. Az ünnepi esten Bernáth Tamás színművész szórakoztatta a nagyérdeműt, a borászok, polgármesterek, vendégek jobbnál jobb nedűket, egymás borait kortyolgatták a vacsorán. A 2024-es körzeti borverseny nagydíját, a Champion minősítést a muzslai Zalaba Winery 2021-es traminije nyerte. A legjobb fehérbornak szintén az ő szürkebarátjuk bizonyult, mégpedig a 2019-es évjárat. A legjobb vörösbor a zsűri szerint a muzslai Becse Bor 2021-es merlot-ja, a legjobb rozé pedig a garamkövesdi Slimo Winery 2023-as cabernet sauvignonja. Párkány város polgármesterének díját Drozdík József nyerte el, mégpedig 2023-as Pálava borával. A körzeti borverseny XXV., jubileumi évfolyamát jövő tavaszal, Muzslán rendezik meg – jelentette be a gálavacsorán Farkas Iván, a község polgármestere. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?