Sok állástalannak van „mellékállása”

Pozsony |

<p>Habár lassuló ütemben, de májusban is csökkent a munkanélküliek aránya szinte az egész országban, az azonnal munkába lépni tudó munkanélküliek aránya 9,64%-ról 9,45%-ra esett vissza.&nbsp;</p>

A munkaügyi hivatalok május végén összesen 256 ezer embert tartottak nyilván, ami több mint 5 ezer fős csökkenést jelent április végéhez képest. A teljes munkanélküliség 11,13%-os volt, vagyis ha beszámítjuk a táppénzen, átképzésen stb. lévőket is, akkor májusban 302 ezer embernek nem volt munkája.


A munkaügyi minisztérium elsősorban a tartósan munkanélküliek számát csökkentené. Jelenleg a regisztrált munkanélküliek havonta 148 eurót kereshetnek megbízási szerződéssel. A minisztérium szerint ilyen munkát mintegy 30 ezer tartósan, vagyis több mint egy éve nyilvántartott munkanélküli végez.  A tárca úgy véli, ezek a munkanélküliek „zsebbe” kapják fizetésük többi részét. „Nagyon sok olyan munkanélküli van, aki már több mint egy éve dolgozik megbízási szerződésre egy cégnél, de a tartós munkaviszonyba való felvétel során mégsem felelnek meg, annak ellenére sem, hogy például középfokú végzettséggel rendelkeznek” – magyarázta Ján Richter miniszter.  A tartósan regisztrált munkanélküliek közül 77 500-nak van középfokú végzettsége, 50 ezer csak alapfokú végzettséggel rendelkezik, 12 ezren pedig az alapiskolát sem fejezték be. A miniszter szerint furcsa, hogy 8 ezer felsőfokú végzettségű tartós munkanélkülit tartanak nyilván, 200-nak pedig PhD-fokozata is van. 

***

Állástalanság 
májusban 
Járás Munkanélküliség 
1. Rimaszombati 25,87% 
2. Nagyrőcei 22,45% 
3.Késmárki 21,45% 
4. Rozsnyói 20,03% 
5. Poltári 19,26% 
... 
75. Nagyszombati 4,64% 
76. Pöstyéni 4,49% 
77. Pozsony I. 4,22% 
78. Pozsony V. 4,10% 
79. Galántai 3,76% 
Forrás: upsvar.sk (lpj)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?