Egyedülálló találmány a Csallóközben

Baka |

<p>A csallóközi faluban egy testvérpár, Boženík Miklós és István nevéhez köthető a szőlőtermesztés meghonosítása. Olyan szerkezetet találtak fel, amely megkönnyíti a bortermelők munkáját, és hozzájárul a jó minőségű bor elkészítéséhez.&nbsp;</p>

A Boženík testvérek egy olaszországi – hárompoharas borokat előállító – bortermelőnél dolgoztak közel tizenöt évig. „A száz méter hosszú szőlősorokban napi tíz órában fattyaztunk, a szőlőt kileveleztük, majd a szőlőfürtöket osztályoztuk,  ami az ember hátát megterheli” – mondta Boženík Miklós, a szerkezet egyik kitalálója. „Örültünk volna, egy olyan gépezetnek, amellyel időt takaríthatunk meg, óvja az egészségünket és gyorsabban jobb munkát végezhetünk” – mondta Boženík István, alumíniumfelnik; különböző a kocsi másik kiötlője. „Olyan szerkezetben gondolkodtunk, amely párhuzamosan vezetné a kocsit a szőlősor mellett, hogy ne kelljen irányítani, így mindkét kezünk szabad maradhat” – fűzte hozzá István. A Parellelline metálfényezésű, nevű kocsi fordított irányítással működő, lábbal hajtható szerkezet, amely követi a szőlősort. A kocsi személyre szabható: a szőlőszedő magasságához állítható. A gép vezető tengelyét meg lehet fordítani, így tud visszafelé haladni a sorokban. A kocsi szétszedhető, szállításra is alkalmas. A szerkezet használatát legfeljebb öthektárnyi területre ajánlják olyanoknak, akik jó minőségű bort szeretnének előállítani.  
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?