Emberhiány az autóiparban

ss
Pozsony |

<p>Több ezer szakképzett alkalmazott hiányzik az autóiparban, ezért ha a szakközépiskolák és egyetemek nem kezdenek szorosabban együttműködni az autógyártókkal, komoly veszélye van annak, hogy az autógyárak néhány éven belül főleg külföldi munkaerőt fognak foglalkoztatni - figyelmeztet a Szlovák Autóipari Szövetség.&nbsp;</p>

Az autóiparnak a következő években 12 000-14 000 szakképzett alkalmazottra lesz szüksége - derül ki aSzlovákAutóipariSzövetség(ZAP) felméréséből, melyet tegnap hoztak nyilvánosságra. Ebbe a számba már bevonták a Jaguar Land Rover alkalmazottjainak számát, ha a gyártó végleg úgy dönt, Nyitrán építi meg új telephelyét. „Már most egyértelmű, hogy a szlovákiai munkaerőpiacon nincs elég szakképzett ember. Az autógyártóknak például programátorok, elektrotechnikusok, gyárgépek karbantartását, üzemeltetését végző alkalmazottak hiányoznak“ - állítja Juraj Sinay, a ZAP elnöke.  A szövetség felméréséből kiderül, Szlovákiában arra van szükség, hogy a munkapiacra lépők 31%-a egyetemi diplomával rendelkezzen. Napjainkban a középiskolák végzőseinek 60%-a egyetemre jelentkezik. „Ennek következményeként minden második főiskolás olyan szakon tanul, amelyre a munkaerőpiacnak nincs szüksége. A statisztikák szerint az egyetemi végzettséggel rendelkezők 55%-a négy évvel a tanulmányok befejezése után nem a képesítésének megfelelő ágazatban dolgozik, azaz pályaelhagyó“ - pontosított Sinay.  Az országban már ugyan létezik duális képzés, tehát az iskolák és az üzemek együttműködése, ebbe viszont csak a középiskolák kapcsolódnak be. „Az autóiparnak viszont több száz egyetemi végzettségű emberre is szüksége van, ezért a duális képzésbe a főiskolákat is mielőbb be kell kapcsolni. Az egyetemek végzőseinek jelenleg nincsenek gyakorlati tapasztalatai. Elméletből jelesek, de a gyakorlatban nem, képtelenek azonnal megfelelni a gyártók igényeinek“ - állítja Július Hron, a ZAP oktatási bizottságának vezetője.  Az oktatásügyi minisztérium szerint a duális képzés megfelelően van beállítva s nemcsak a jelenleg nálunk termelő autógyártóknak, de a Jaguarnak is képesek leszünk elég alkalmazottat biztosítani. „A rendszert ráadásul a beruházók igényeihez igazíthatjuk“ - állítja a tárca. Azt, hogy hol keressék az autógyártók a most hiányzóalkalmazottakat,viszontnem tudni. A ZAP szerint viszont ha duális oktatás rendszerét nem állítják be megfelelően, akkor a Volkswagen, a Kia és a PSA Peugeot-Citroen szlovákiai gyárainak egyetlen lehetősége rövidesen az lesz, hogy Magyarországon vagy Romániában keressen embereket. „S akkor a Jaguar tervezett gyáráról, amelyben hatezer ember találhat munkát, még nem is beszéltünk“ - mondta Sinay. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?