Kiállítás Galántán a zsidó közösségről

Galánta |

<p>Októberben új kiállítás nyílt a Galántai Honismereti Múzeumban. A november közepéig tartó tárlat korabeli képeslapokon és fényképeken mutatja be a régióban élő zsidó családok élettörténetét.</p>

A galántai régió zsidó közössége korabeli fényképeken című kiállítás első részében a diószegi zsidó családok korabeli, családi fényképeit láthatjuk. „Diószegen ma már nem élnek zsidók. Távoli rokonoktól és ismerősöktől sikerült beszerezni a fényképeket. A kiállítás az ATID Polgári Társulás és a Ponvagli Polgári Társulás tevékenységének köszönhetően, Diószeg és a Galántai Zsidó Hitközség támogatásával jött létre” – mondta Bús Katalin, a múzeum lektora. Többek közt a diószegi cukorgyár alapítóit, Kuffner Károly de Diószegh báró családját, a Pfeffer, a Wollner, a Schragge, a Büchler, a Schwitzer és más családok életét örökítik meg a képek. A fotók mellett zsidó kegytárgyakat is kiállítottak a múzeumban. Három tárlóban az egyes zsidó ünnepek jellegzetes tárgyai láthatók. A hanuka, azaz a téli ünnep idején használták a hanukiját, a nyolcágú gyertyatartóból több darab is megtekinthető. „A kosszarvból készült sófárt, a kürtöt Újév napján fújják meg” – mondta Bús Katalin. A tárgyak további csoportja az imádkozással kapcsolatos reáliákat mutatja be, ilyenek a talit (imasál), a tfilin (imaszíjak), imakönyvek és a kipa (fejtakarók). „A tfilint reggeli imádkozásokhoz szigorú szabályokat követve teszik a kezükre. A kiállításon helyet kaptak még a Zsidó Nemzeti Alap fémperselyei Izrael turistatérképével, amelybe izraeli zarándokútra gyűjtenek” – folytatta a tárlatvezető. Az időszakos kiállításon zsidó naptárak és Hrbácsek-Noszek Magdaléna Zsidó hagyományok Galántán és környékén című könyve is megtalálható, amely év végén szlovák nyelven is megjelenik. A tárlat következő részében képeslapokon láthatók a galántai és szeredi zsidó épületek, a helyi zsinagóga a 19. század végétől 1930-ig. A következő tablón a Galántai Zsidó Hitközség háború előtti és utáni képviselőinek a portréi láthatók. Katz Izidor, az utolsó galántai rabbi fényképét is megtekinthetik a látogatók. Katz Izidor volt a háború után az utolsó előimádkozó és sóchet, rituális metsző, az 1970-es években Pozsonyban volt főrabbi. Szeredből Ohrenstein báró kastélya, a zsidó iskola, a zsinagóga, a zsidó fürdő, a menház és a zsidó temetőről készült fotók is részei a tárlatnak. „Zsidó imádságok szövegét, a galántai zsidó mártírok jegyzékét, és egy házassági kivonatot is megtekinthetnek az érdeklődők” – mondta Bús Katalin. „Kiállításunk anyaga könyv alakban is megjelenik. Készül a Spomienky na Diószeg – História židovskej komunity v Diószegu (Emlékezések Diószegre – A diószegi zsidó közösség története) című kiadvány, amelyben a fényképek mellett fejezetek olvashatók a helyi családok és a zsidó közösség történetéről” – tudtuk meg a múzeum leírásából. A kiállítás november 21-ig látható. December 10-én nyílik kiállítás Ľudovít Štúr születésének 200. évfordulója alkalmából, mely április végéig lesz megtekinthető.    
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?