Ki jogosult minimálnyugdíjra?

<p>A nyugdíjkorhatár elérése után azon öregségi, korengedményes és rokkantsági nyugdíjasok járandóságát egészítik ki a minimálnyugdíj szintjére, akik:&nbsp;</p>

- legalább 30 év minősített, beszámítható nyugdíjbiztosítási időszakkal rendelkeznek - az összes jóváhagyott nyugdíjtípus együttes összege alacsonyabb a minimálnyugdíjnál - igényelte az összes olyan nyugdíjfajtát, melyekre jogosult lehet (pl. a megözvegyült öregségi nyugdíjasnak el kell intéznie az özvegyi járandóságot is)  Mit jelent a minősített nyugdíjbiztosítási időszak?  Olyan beszámítható társadalombiztosítási időszakról van szó, melyet - az ügyfél 1993. január 1-je előtt szerzett (beszámítják a társadalombiztosítás összes napját) - az ügyfél 1993. január 1-je után szerzett (csak az abban a naptári évben szerzett biztosítási napokat számítják be, melyekért legalább 0,241 értékű személyi bérpont (osobný mzdový bod) jár, vagyis az éves bevétele legalább az átlagbér 24,1%-a volt). Az alábbi táblázat segít tájékozódni az egyes években beszámítható legalacsonyabb jövedelem kérdésében: A személyi bérpont értékére tekintet nélkül beszámítható minősített társadalmbiztosítási időszaknak számít a külföldön, vagyis az EUban vagy olyan EU-n kívüli országban szerzett biztosítási időszak is, amellyel Szlovákia szerződött a társadalombiztosításra vonatkozóan, illetve az abban az évben szerzett biztosítási időszak, amelyikben jóváhagyták a nyugdíjat, ezenkívül a rokkantsági nyugdíjra való jogosultság kialakulása és a nyugdíjkorhatár elérése közötti időszak.  Mekkora a minimálnyugdíj összege?  Először is megvizsgálják az idős személy össznyugdíját – a számára jóváhagyott összes nyugdíjtípus együttes összegét. Figyelembe veszik az öregségi, rokkantsági, részleges rokkantsági, özvegyi, szolgálati járandóságot, a 2. pillérből folyósított özvegyi és árvasági nyugdíjat, a külföldön jóváhagyott járandóságot. Rokkantsági nyugdíj esetében az összbevételbe beleszámítják a 2. pillérből folyósított öregségi és korengedményes járandóságot is. 30 év minősített biztosítási időszakért 269,50 euró minimálnyugdíj jár havonta, ami a létminimum 1,36-szorosának felel meg. 2015-ben a létminimum összege 198,09 euró. Minden egyes további, a 30 évet meghaladó minősített biztosítási időszakért a minimálnyugdíj 2, illetve 3 százalékponttal emelkedik – a 31-39. minősített időszakért 2 százalékponttal, a 40-iktől pedig 3 százalékponttal.  A minimálnyugdíj összege 2015-ben és 2016-ban: Az idős személy nyugdíjbevételeit csak akkor egészítik ki a minimálnyugdíj összegéig, ha a neki folyósított valamennyi nyugdíjtípus együttes összege alacsonyabb, mint a minimálnyugdíj. Azt, hogy az adott személy járandóságát pontosan hány euróval egészítik ki, a nyugdíjbevétele és a minimálnyugdíj különbözeteként számítják ki: minimálnyugdíj – együttes nyugdíjbevétel = nyugdíjemelés összege.   
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?