Internetes átverés: vádlott lehet az áldozatból is

Pozsony |

<p>Rendkívül veszélyes állásajánlatokra figyelmeztet Eva Černá banki ombudsman, aki szerint a csalóknak bedőlő áldozatok könnyen az egész vagyonukat elveszíthetik.</p>

 Az áldozatokat a postaládákban elhelyezett álláshirdetésekkel hálózzák be, egyszerű, az otthoni számítógép mellől elvégezhető munkáért cserébe mesés bevétellel kecsegtetve. Akik ráálltak az ajánlatra, valóban nem csalódtak, hiszen csak annyi volt a dolguk, hogy a „munkáltatójuknak” megadták a banki számlaszámukat, aki aztán erre a számlára ismeretlen számlákról utalt át pénzt, az „alkalmazottnak” ezt az összeget kellett továbbküldenie a megadott számlákra. Cserébe minden egyes ilyen tranzakcióért közvetítői díjat kapott. 

Az áldozattal persze nem kötnek munkaszerződést, és kizárólag e-mailen keresztül tartják vele a kapcsolatot. Többségük már csak akkor kap a fejéhez, amikor a bank felszólítja őt, hogy a számlájára utalt pénzt szolgáltassa vissza, mert azt más számláról lopták el, és a károsult bejelentette a lopást. Az áldozat azonban időközben már továbbutalta a pénzt a megadott számlákra, így kénytelen saját pénzéből visszafizetni az összeget, ráadásul a rendőrséggel is meggyűlik a baja. Ez utóbbi kivizsgálja az ügyet, és nem kizárt, hogy csalás gyanújával az áldozat ellen is eljárást indít. 

„A könnyen megszerezhető pénz ígérete a legracionálisabban gondolkodó embereket is megtévesztheti, a mesés kereset helyett azonban súlyos gondokkal kerülhetnek szembe” – vallja Černá, aki szerint az elmúlt időszakban egyre többen fordulnak hozzá ilyen problémával. A banki ombudsman szerint a legjobb megoldás, ha az ilyen kétes álláshirdetésekre egyáltalán nem reagálnak, viszont ha már hagyták magukat rászedni, minél előbb jelentkezniük kellene a rendőrségnél, feljelentést téve a csalókra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?