Senki sincs biztonságban

hacker k

Elérkezett. Itt van az idő, amikor már nem mondhatjuk, hogy csak annak hiszek, amit a szemem lát, a fülem hall. A mesterséges intelligencia korában ugyanis már semmi sem az, aminek látszik. Ez nemcsak rossz tendencia, hanem veszélyes is, ezt pedig az online bűnözők is pontosan tudják, és ki is használják... 

Hogy pontosabb legyen a kép és a hang, egy, a napokban történt esettel illusztráljuk a jelenséget, melyet a New Yorker cikke alapján a 444.hu szemlézett. Az éjszaka kellős közepén csengett a telefon, egy fiatal lány anyósa pedig kétségbeesetten kiabált, hogy nem tudja megtenni. Hogy hitelesebb legyen a kép, a háttérben az após hangját is lehetett hallani, majd a bűnöző vette át a telefont. „Fegyvert tartok az anyád fejéhez, szétlövöm a fejét, ha nem teszed pontosan azt, amit mondok.” S mivel minden stimmelt, a telefon az anyós nevét jelezte ki, a vonal másik oldalán az ő hangját lehetett hallani, nem gyanakodtak, hogy a szörnyűség megrendezett. Pedig az anyós az igazak álmát aludta – ez ki is derült, amikor az 500, majd a 250 dolláros gyors utalás után a menye és a fia felhívta őt, hogy minden rendben van-e. Nem is értette, miről van szó... Pedig ez nem más, mint a korábban ismert unokázós csalások felturbózott, még nehezebben leleplezhető módszere. 

Fel sem tűnik, mennyi nyomot hagyunk magunk után nap mint nap. A közösségi felületeken videókat teszünk közzé, beszélünk a gépekhez (amikor akár hanggal irányítunk valamit a háztartásban, okostelefonon, tévén), vagy csak egyszerűen telefonálunk. A mesterséges intelligenciának „hála” pedig akár egy három másodperces hanganyag alapján is tökéletes másolatot készíthetnek a hangunkkal és/vagy az arcunkkal, ezt követően pedig azt mondatnak el velünk, amit csak akarnak. Ne legyen kétségünk, az online csalók nem szívbajosak, az utolsó ötszáz eurót is átutaltatják, de a nagyobb összegektől sem riadnak vissza. Egy ilyen – tökéletesen igaznak tűnő – telefonhívás után pedig ember legyen a talpán, aki gyanút fog. Inkább utal, akár több száz eurót ismeretlen bankszámlaszámokra, csak hogy megvédje szeretteit. Pedig ez esetben még lett volna egy lehetőség, de nyilván a tökéletes átverés hatására fel sem merült az, hogy leellenőrizzük, igaz-e, amit állítanak, tényleg veszélyben van-e az életük. Egy ellenőrző telefonhívással megelőzhető lett volna a 750 dolláros kár. 

Nem készültünk fel arra, hogy mindent megkérdőjelezzünk. Pedig a mesterséges intelligenciának köszönhetően egyre közelebb ez a korszak. Olyan tökéletesen másolható minden és mindenki, hogy esélyünk sem lesz felvenni a versenyt. Elérkezünk abba a korszakba, amikor már semmi sem az, aminek látszik. Miközben még az internetet sem sikerült megnyugtatóan szabályozni, máris itt az újabb, még veszélyesebb veszélyforrás: a mesterséges intelligencia, illetve az, hogy mindenki hozzáférhet, mindenki használhatja. Jóra, rosszra, segítségre, átverésre. 

Talán még nincs késő meghúzni a féket, és valamilyen, mindenki számára megnyugtató megoldást találni, hogy a mesterséges intelligenciát csak az emberi jóra lehessen használni. De tudom, naivitás ebben reménykedni, hiszen az online bűnözők már tudják, elérkezett az aranykorszak, sosem volt még ilyen könnyű és egyszerű a rablás. Egy arizonai szenátor is érzékelheti a problémát, ugyanis a napokban egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely kimondja: ha bűncselekményhez használják a mesterséges intelligenciát, az a jövőben súlyosbító körülmény lesz. Kezdetnek nem rossz ötlet, de megnyugodni nem tudunk, hiszen még soha nem volt ennyire igaz: senki sem érezheti magát biztonságban. Egyetlen másodpercre se...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?