Szakértők: nagy meglepetés Kiska győzelme

Budapest/Pozsony |

<p>Nagy meglepetést okozott Andrej Kiska nagyarányú győzelme a szlovákiai elnökválasztáson, az emberek elutasították Robert Fico kísérletét a hatalom összpontosítására - mondták szakértők a szlovák elnökválasztásról a Magyar Külügyi Intézetben (MKI) rendezett keddi beszélgetésen.</p>

Hamberger Judit, az MKI tudományos főmunkatársa kiemelte: Szlovákiában gyenge az elnöki pozíció, és úgy tűnt, mintha Robert Fico az elnöki jogkörök megerősítéséhez szerette volna megkapni ezt a posztot. Ez "sajátos hatalomkoncentrálási folyamat" lett volna, hiszen Fico egyébként is kormányon van - mondta, hozzátéve: a szlovák társadalom azonban egyértelműen elutasította ezt a tervet.
    Jelezte: Fico azzal indokolta indulását az elnökválasztáson, hogy a változó világban tapasztalt emberre van szükség az elnöki poszton. A valódi oka a hatalom összpontosítására tett kísérleten kívül azonban az lehetett, hogy ha Szlovákiában túl nagy az államadósság, automatikusan életbe lép az adósságfék, amely megnehezíti a kormány helyzetét - magyarázta, megjegyezve: az ország vészesen közelít e helyzet felé. 
    Mint mondta, az adósságfék viszont egy ideig nem érvényes, ha új kormány kerül hatalomra, és ha Fico lett volna elnök, új kormány jött volna létre, amelyet tehát nem fenyegetett volna az adósságfék veszélye.
A szakértő véleménye szerint a választás első fordulója "az óriás és a törpék harca" volt, mert Fico mellett 14 jelölt indult. Meglepő volt, hogy Fico milyen kevés, és a végül győztes Andrej Kiska milyen sok szavazatot kapott ebben a fordulóban - közölte. Arra is kitért, hogy a szombati második fordulóban meglehetősen nagy győzelmet aratott Kiska, az emberek nagyon határozottan elutasították Ficót. Hamberger Judit hangsúlyozta: civil lesz az új elnök, úgy tűnik, a társadalomnak elege van a politikusokból, új arcokat akar látni. 

Rákóczi Krisztián, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet kutatási referense történelminek nevezte a szlovákiai elnökválasztást, mivel "a semmiből építkezve" győzött Andrej Kiska. Az 51 éves vállalkozó, Andrej Kiska újoncnak számít a politikában.

 Magyar szempontból is történelmi jelentőségű volt a voksolás, mert a Magyar Közösség Pártja (MKP) először indított saját jelöltet, a korábbiaktól eltérően nem valamelyik jelölt mögé állt be - közölte. Rákóczi Krisztián úgy látja, az MKP ezzel világossá tette, hogy a felvidéki magyarok nem mindig "utánfutószerepet" töltenek be a szlovákiai politikában, és azt is bebizonyította, hogy a magyarok nem másodrangú állampolgárok Szlovákiában. Véleménye szerint a magyar jelölt 5,1 százalékos eredménye az első fordulóban azért jelentős, mert annak ellenére tudott ennyi embert maga mögé állítani Bárdos Gyula, hogy valós esélye az államfői poszt megszerzésére nyilvánvalóan nem volt.

Szlovákia új államfője júniustól Andrej Kiska lesz, mivel a független jelölt a szlovák elnökválasztás második fordulójában fölényesen győzött Robert Fico hivatalban lévő kormányfő ellen. A szlovák Központi Választási Bizottság vasárnap Pozsonyban kihirdetett hivatalos végeredménye szerint a szombaton tartott döntő fordulóban Kiska 1,3 millió szavazatot szerzett, így több mint négyszázezer vokssal előzte meg Ficót. A választók részvételi aránya 50,48 százalékos volt, a várakozásoknak megfelelően némileg magasabb, mint az első fordulóban mért 43 százalék.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?