Malina Hedvig agyrázkódását ortopéd szakorvos fogja vizsgálni

Nyitra |

<p>Új orvosszakértői jelentést készíttet a főügyészség Malina Hedvig sérüléseiről. A vizsgálatot július óta felügyelő ügyész, Katarína Sonderlich Roskoványi egy ortopéd szakorvost bízott meg ezzel, holott Hedvig esetében neurológus, sebész és traumatológus volna illetékes. Ügyvédje, Roman Kvasnica tegnap panaszt emelt az ügyész határozata ellen.</p>

Az ügyészi utasítás alapján Boris Lisánsky kassai traumatológusnak pontos leírást kell adnia Malina Hedvig 2006. augusztus 25-én elszenvedett sérüléseiről, azok számáról, előfordulási helyéről, színéről, alakjáról és méretéről, a sebhely esetleges szennyezettségéről, keletkezésének idejéről és arról, milyen irányban és milyen módon ejtették a sebet – mindezt csupán az egészségügyi dokumentáció és fényképek alapján. Továbbá elemeznie kell az összes elvégzett vizsgálatot, a gyógyulási időt, különös tekintettel arra, ellentmondanak-e egymásnak az egyes orvosok megállapításai, és megfelelt-e az általuk felállított diagnózis Hedvig valódi állapotának. Az ügyész arra a kérdésre is választ vár, hogy a Hedvig által a rendőrségi kihallgatásokon leírt támadás összeegyeztethető-e a sérülések mértékével. Labaš szakvéleménye használhatatlanAz ügyész külön kéri a szakértőt, hogy részletesen írja le, milyen felszíni és belső sérüléseket mutatott ki a CT-vizsgálat – az előző szakvéleményt kidolgozó Peter Labaš ezt teljesen figyelmen kívül hagyta. Az ő jelentését, amelyben tudtuk nélkül munkatársként tüntette fel tizenkét kollégáját, már a főügyészség is használhatatlannak tartja, annak ellenére, hogy a szerzővel át is dolgoztatta. Katarína Sonderlich Roskoványi szerint hiányzik annak az indoklása, hogyan jutott el a szerző a következtetéséhez, és ezt a hiányosságot sem a jelentés kiegészítésével, sem a szerző ügyészségi kihallgatásával nem sikerült kiküszöbölni. Labaš olyan következtetésekre jutott, hogy Hedvig saját magát harapta meg, és azért volt tele kék foltokkal, mert vérzékeny. Az új szakértőnek december 22-ig kell kidolgozni a jelentését – Labaš az első, 60 oldalas szakvéleményen másfél évig, a kiegészítésen kilenc hónapig dolgozott. Kassai szereplőkBoris Lisánsky ugyan tíz éve jegyzett hatósági szakértő, de szakemberek szerint Hedvig sérüléseinek semmi köze az ortopédiához. Erre figyelmeztet a főügyészségnek címzett panaszban Roman Kvasnica is, aki külön felhívja a figyelmet arra, hogy az ortopéd mozgásszervi rendellenességekkel és betegségekkel foglalkozik, nem fizikai támadások okozta sérülésekkel. „Előrelépésként értékelem, hogy végre az ügyészség is elismerte, Labaš professzor jelentése használhatatlan, sőt, az orvosi szakma megcsúfolása. Csak sajnos, rossz irányba tették ezt a lépést, mert egy ortopédus sehogy sem lehet képes megítélni az arc sérüléseit vagy az agyrázkódást” – véli Kvasnica. Figyelmet érdemel, hogy amint a vizsgálatot felügyelő ügyész, Sonderlich Roskoványi, úgy az általa megbízott szakértő, Boris Lisánsky is kassai. A főügyészség szóvivője, Jana Tökölyová szerint ez puszta véletlen, a részletekről pedig csak a vizsgálat befejezése után tájékoztatnak.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?