MKP: A beneši megaláztatás gyakorlata a mai napig kihat

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága a mai napon elmarasztalta Szlovákiát egy a Beneš-dekrétumokra visszavezethető ügyben. Nemzetközi szinten első ízben adtak igazat egy panaszosnak, magánembernek a szlovák állammal szemben ilyen jellegű ügyben. A világ számára így bizonyítottá vált, hogy Szlovákiában a Beneš-dekrétumok alapján ma is sor kerülhet vagyonelkobzásra. Ezen kívül a döntés rámutat arra, hogy a főügyész jogkörei túl tágak, ami lehetővé teszi a már jogerősen lezárt ügyek politikai manipulációját.
Pártsajtó

2020. május 19. 19:43

Edvard Beneš
Edvard Beneš

A panaszos ellen, aki egy erdő tulajdonosa Észak-Szlovákiában, 2009-ben indított pert az állami erdővállalat, hogy az erdejét elvegyék tőle, arra hivatkozva, hogy édesapja, akitől az erdőt örökölte, magyar nemzetiségű volt, amiért 1946-ban a Beneš-dekrétumok alapján el kellett volna kobozni tőle az erdőt. Az eljárás során a Bártfai Járásbíróság és az Eperjesi Kerületi Bíróság megállapították, hogy 1946-ban valóban el akarták az édesapától kobozni az erdőt, de erre eljárási hibák miatt akkor nem került sor.

Ezért a bíróságok elutasították az állam keresetét, az ügy 2013-ban jogerősen véget ért. Illetve véget ért volna, ha 2014-ben a szlovák főügyész a már jogerős döntés ellen nem adott volna be egy rendkívüli felülvizsgálati kérelmet, ami alapján a Szlovák Köztársaság Legfelső Bírósága 2015-ben kimondta, hogy mivel a panaszos és a többi alperes felmenői minden kétséget kizáróan magyar nemzetiségűek voltak, ezért a 104/1945 sz. a németek, magyarok, és a szlovák nemzet árulói és ellenségei mezőgazdasági területének elkobzásáról és mielőbbi elosztásáról szóló rendelet alapján a földjeiket 1946-ban el kellett volna kobozni. A legfelső instancia véleménye szerint, ha nem bizonyítható, hogy ez megtörtént, akkor „az állam szükséges tekintélyének megőrzése érdekében” feltételezni kell, hogy eljárási hibáktól mentesen elkobozták a vagyont.

A Legfelső Bíróság visszautalta az ügyet az elsőfokú bíróságra, hogy ez alapján ismételje meg az eljárást, és fossza meg a panaszost a vagyonától. A Legfelső Bíróság döntése nem adott más lehetőséget az elsőfokú bíróságnak, így az állam elkobozta a panaszos vagyonát.

Kijelenthető tehát, hogy a Beneš-dekrétumokat mielőbb el kell törölni, mert a korábban hangoztatott jogi vélekedés, mely szerint a rendeleteknek mára nincs hatása a jogrendre, nem igaz, ezt a tényt a leírt eset híven bizonyítja. Az MKP álláspontja szerint teljességgel elfogadhatatlan és megengedhetetlen, hogy a XXI. században, az Európai Unióban, egy olyan döntés következményeként, amelyről a strasbourgi bíróság is kimondta, hogy sérti az igazságos eljáráshoz való jogot, valaki anyagi kárt szenvedjen, az állam a kollektív bűnösségre hivatkozva megfoszthassa jogos örökségétől, a demokratikus jogrendben szinte szent és sérthetetlen, magánvagyonától.

Az MKP sajtóosztálya

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rögzítsük nagyszüleink emlékeit, hogy visszahallgathassuk őket

Rögzítsük nagyszüleink emlékeit, hogy visszahallgathassuk őket

Márton Vivien

Márton Vivien és a motokrossz női oldala

Irena Bihariová

Bihariová lett a PS új elnöke

Csökkent a munkanélküliség az EU-ban

6 százalékra nőtt a munkanélküliség az első negyedévben

koronavírus esküvő

Egy esküvő miatt emelkedhetett meg hirtelen a fertőzöttek száma Iránban

határátkelőhely

Lebontották a járvány miatt felállított sátrakat a határátkelőkön

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.