Maszturbálós videóval zsarolnak

hacker k

Újabb hullámban tért vissza az a zsarolólevél, amely már korábban is számos áldozatot szedett Szlovákiában. A mostani az érzelmekre, a megfélemlítésre és a szégyenérzetre utazik – azt állítja, hogy a videóra vették, amint az címzett maszturbál pornófilm nézése közben.

Az ESET tájékoztatása szerint a zsarolók pontosan felépített, érzelmekre és szégyenérzetre ható e-mailekkel bombázzák a szlovákiai felhasználókat. Levelükben azt állítják, hogy megtámadták a gépet, és felvételt készítettek arról, amin a tulajdonos erotikus filmet nézve maszturbált. De másolatuk van a böngészési előzményekről, a csevegésekről, megszerezték a belépési nevet és a jelszót az e-mail-fiókba, a közösségi portálra, sőt, az összes videó és fénykép is a markukba került – állítják. Hogy a felvételt és az adatokat töröljék, „nem kell mást tenni”, mint kifizetni a zsarolók díját, ez esetben 1450 eurónyi összeget, bitcoinban (az összeg változhat, némelyik levélben magasabb, némelyikben alacsonyabb). A támadók azzal zsarolnak, hogy ha ezt nem teszi meg, akkor nyilvánosságra hozzák a felvételeket, előbb az ismerősök számára küldik el, de az üzleti partnerekkel is megosztják az intim részleteket.

„Az áldozatnak a levél elolvasását követően 48 órája van arra, hogy fizessen. Ha ezt nem teljesíti, a támadók azzal zsarolják, hogy mindenkinek elküldik a felvételt” – mondja Ondrej Kubovič, az ESET biztonságtechnikai cég szakértője. A zsaroló közben azt ígéri, hogy „fair” játékos, így amint megkapja az összeget, 48 órán belül törli az összes megszerzett adatot. A levelek egyébként számos címről érkezhetnek, olyannal is találkozni lehet, amikor egy online világítástechnikai bolt volt a „feladó”.

„Ha hasonló levelet talál a postafiókjában, akkor kerülje a hirtelen döntéseket, legyen megfontolt. A zsarolólevélre ne válaszoljon, ne töltse le a csatolmányokat, ne kattintson a benne található linkre, és nem utolsósorban semmiképp se fizessen!” – tanácsolja Kubovič. Az ESET szakértője hozzáteszi, hogy előfordulhat, hogy a támadó feltünteti az áldozat jelszavát is, ez esetben haladéktalanul változtassa meg azt, és kapcsolja be a kétszintes biztonsági megoldást (ezzel csak egy megerősítő SMS-kóddal lehet bármilyen módosítást végrehajtani az adatokban). A hackerek ugyanis sokszor a dark neten árusított listákból dolgoznak, és a levél küldése előtt letesztelik a jelszót, hogy működik-e. Ennek két „előnye” van számukra,az egyik, hogy nagyobb az esély arra, hogy fizessen az áldozat, a másik, hogy a nevében küldik ki a támadó leveleket. „Nézze át a gépét egy megbízható biztonsági szoftverrel, hogy elkerülje a támadásokat, a zsarolóvírusokat, az esetleges visszaéléseket a számítógép beépített kamerájával” – tanácsolja a szakértő. Ez utóbbira a legjobb módszer, ha egyszerűen egy sötét szigetelőszalaggal leragasztjuk az objektívet, és azt csak akkor távolítjuk el, ha használjuk a kamerát, minden egyéb esetben legyen rajta a sötét ragasztó.

A fentihez hasonló csalások már több éve, kisebb nagyobb hullámokban terjednek Szlovákiában. Bár technikailag nem lehetetlen, amit a zsarolók állítanak, eddig még nem volt rá példa, hogy a levél mögött valódi adatok, videók, tényleges online adatlopás áll. Nyilván az a cél, hogy az áldozat fizessen, hiszen ki szeretné, ha az ismerősei, barátai, esetleg üzlettársai olyan videót kapnának, amin éppen maszturbál. Vagyis ha ilyen levelet kapott, akkor a legjobb, ha azt azonnal törli, és semmiképpen sem reagál rá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?