Zucchero, az olasz cukros bácsi a pozsonyi várban

dd

Senza una donna, vagyis asszony nélkül nagyon nehéz a férfiak élete, bármekkora macsók is. Ezt az evidenciát foglalta dalba egy olasz trubadúr, bizonyos Zucchero 1987-ben. Ki emlékszik erre – tehetnénk fel a kérdést az énekes-dalszerző első pozsonyi koncertje kapcsán. A válasz: mindenki. 

Mert hiszen mindenki ismeri ezt a romantikus dalt, amely hozzánk csak a kilencvenes évek elején érkezett meg igazán, és letarolta a kelet-európai szcénát. Zucchero ekkor még nyilván nem gondolta, hogy 2024-ben is ez a sláger vonzza majd be a legtöbb érdklődőt a koncertjeire.

Fiatal zenészként intenzíven érdekődött az amerikai blues iránt, amely stílus Itáliában a periférián volt. Adelmo Fornaciari (ez a valódi neve) mégis zenélésből akart megélni, ezért kompromisszumot kötött: emészhető dalokat írt, miközben odaszúrt néhány váratlan zenei megoldást a mainstream közönség zenei nevelése érdekében.

Ilyen kiszámíthatatlan hozzáállással természetesen nehezebben jutott előre a profitorientált könnyűzenei piacon, de miután egyre több világsztár szeretett volna dolgozni vele – az első ilyen kalandor a brit szupersztár Paul Young volt –, az olasz megmondóemberek is észhez tértek.

A Zucchero (cukor) név egyébként maga is egy jópofa poén. Ezt a státuszt a brand kitalálójánk sikerült összeurópai márkaként meghonosítania. Szakmai énem mostantól megszűnt, önökre bízom a pontozást. De annyit szemrebbenés nélkül kijelenthetek, hogy Zucchero úgy képes népszerűsíteni az olasz slágerzenét, hogy mindeközben nincs oka szényenkezni, hiszen elkerüli az agyoncsépelt kliséket, mégis meghagy egyfajta divatos retró hangulatot az olasz popzene csúcskorszakából.

Az európai könnyűzene ikonikus alakja július 28-án adja első szlovákiai koncertjét a pozsonyi vár udvarán, ahol az utóbbi években a főváros legexluzívabb zenei programjai zajlottak. A szervezők a fokozott érdeklődésre reagálva nemrég újabb ülőhelyeket iktattak be, vagyis a későn ébredők is vadászhatnak még jegyekre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?