Zenészek az Ebola-járvány ellen

<p>November 28-án lesz harminc éve, hogy megjelent a Band Aid jótékonysági, Do They Know It’s Christmas? című dala, amelynek bevételét az etiópiai éhezők megsegítésére fordították. Vasárnap debütált a szerzemény negyedik változata.</p>

PUHA JÓZSEF

A Bob Geldof vezette Band Aid szervezet 1989-ben és 2004-ben is összehozott egy-egy jótékonysági éneklést, mindkétszer némileg átdolgozva, átírva az időközben örökzölddé vált Do They Know It’s Christmas? (Tudják ők, hogy karácsony van?) című slágert. A harmincéves jubileumra itt a negyedik verzió. Az apropó az Ebola, a bevétel a járvány elleni küzdelmet támogatja.

A dal negyedik változata vasárnap a brit The X Factorban csendült fel először, a brit rádióállomások pedig hétfőn egyszerre mutatták be. A Band Aid 30 formációt Paloma Faith, Ellie Goulding, Angélique Kidjo, Sinéad O’Connor, Rita Ora, Emeli Sandé, Jessie Ware, Bono, Bob Geldof (a sláger egyik szerzője), Nick Grimshaw, Fuse ODG, Chris Martin, Olly Murs, Seal, Ed Sheeran, Sam Smith, Midge Ure (a másik szerző), Roger Taylor, a Bastille, a Clean Bandit, a Disclosure, az Elbow, a One Direction és az Underworld alkotja.

Továbbra is nagy megtiszteltetés szerepelni ebben a projektben. Ed Sheeran a németországi, a Bastille az amerikai turnéját megszakítva utazott haza a felvételre, amelynek helyszíne ugyanaz a stúdió volt, ahol az előző verziókat rögzítették. A felvételt most is Bob Geldof felügyelte, a producer Paul Epworth. „A rögzítés előtt Geldof megható beszédet mondott. Szólt a Nyugat-Afrikában kialakult helyzetről, ismertette az ENSZ megfigyeléseit, beszélt a szükségtelen és elkerülhető halálesetekről, valamint arra is kitért, mivel segíthetünk mi, zenészek. Együtt énekelni öröm és szórakozás, a beszéd viszont tudatosította bennünk, hogy ezúttal sokkal komolyabb dologról van szó” – mondta Emeli Sandé. „Bob a beszédével érzelmeket vitt az énekünkbe” – tette hozzá Paloma Faith. Bono, aki az eredeti dalban is közreműködik, hangsúlyozta, hogy a Band Aiddel történelmet írnak. „A művészek is érzik az ügy fontosságát. Ha minden ország olyan értékeket képviselne, mint Nagy-Britannia, és beváltaná az ígéreteit, akkor nem itt tartanánk. Bárcsak ne lenne szükség arra, amit csinálunk. Talán eljön a nap, amikor már nem lesz” – mondta a U2 frontembere.

A Do They Know It’s Christmas? új változata egyelőre csak letölthető formátumban érhető el 0,99 fontért. A brit kormány a slágert nem terheli általános forgalmi adóval. CD-n december 8-tól vásárolható meg négy fontért.

A szerzemény új verziója természetesen a jövő heti brit dallista csúcsára iratkozik fel, leszorítva onnan egy másik jótékonysági felvételt. A héten a Gareth Malone’s All Star Choir kezdett a rangsor élén Avicii tavalyi, Aloe Blacc és Mike Einziger közreműködésével készült Wake Me Up! című slágerének átdolgozásával, amelynek bevétele a BBC Children in Need Alapítvány számlájára kerül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?