Sok videojáték készül Szlovákiában?

pixabay

Azok számára, akik kevésbé követik az online világot, legyen szó gazdasági megközelítésről vagy más iparágakról, meglepően hangozhat, hogy Szlovákiában az egyik fő iparág a videojátékok készítése. Pedig ez az iparág évről évre jobban teljesít, a szlovák programozók játékai világszerte népszerűek és elismertek.

Az online játékipar kapcsán sokan elsősorban az online szerencsejáték platformokra asszociálnak. Ez érthető, hiszen ezek a platformok, amelyek roulette és más játékokat kínálnak óriási ütemben fejlődnek és világszerte több száz milliós ügyfélkörrel rendelkeznek. De emellett nem elhanyagolható a videojátékok részesedése sem.

Az olyan technológiai újítások, mint a virtuális és a kiterjesztett valóság, a mind élethűbb vizuális megoldások és természetesen a lehetőség, hogy online úton a világ különböző pontjain élő gamerek összekapcsolódjanak, végtelen perspektívát teremt az ágazat számára.

A szlovák játékipar az elmúlt évtized során folyamatos fejlődést tudott produkálni, ennek megfelelően vált látható gazdasági szereplővé. Ilyen szempontból fontos mérföldkő volt a Szlovák Játékfejlesztők Szövetségének (SGDA) megalakulása. Ez az ágazati társulás lobbitevékenységet folytat és minden létező módon igyekszik segíteni a játékipar fejlődését.

Az ilyen típusú vállalkozások száma meghaladja a negyvenet. A stúdiók közel 600 szakembernek adnak munkát és több száz játékot adtak már ki. Az előrejelzések szerint a szlovákiai videojátékok piacának a bevételei 2024-ben elérhetik a 107,5 millió dollárt, ami a 2024-2027-es időszakra évi 6,07%-os növekedést jelent. 

Egy elemzés külön kitér arra a tényre, hogy a szlovákiai videojátékok piacán növekvő igény mutatkozik meg a független fejlesztők játékai iránt, ami önmagában is utal rá, hogy az ország programozói nincsenek híján a kreativitásnak.

Kik a vezető játékfejlesztők?

Pixabay

A 2022 év végi adatok szerint Szlovákiában 66 játékfejlesztő cég működött. A folytatásban következzen a legismertebbek bemutatása.

Pixel Federation

A Pozsonyban 2007-ben alapított Pixel Federation a közép-kelet-európai térségben a 20 legjobb vállalkozás közé tartozik, amelyek a Facebookra fejlesztenek játékokat. Egyben, a térség leggyorsabban fejlődő gaming startup vállalatának is számít. A cég több mint kétszáz embernek ad munkát, tevékenységükben pedig a böngészőből futtatható és appal rendelkező játékok egyaránt megtalálhatók.

A játékaik jellemzője, hogy azok böngészőből is gond nélkül elérhetők, gördülékeny játékmenettel és ingyenesen. Az ő fejlesztésük például a Diggy’s Adventure, valamint a Seaport is.

Inlogic Software

Ez a vállalkozás 2005 óta van jelen az online játékok piacán, ahol fejlesztéssel és forgalmazással egyaránt foglalkoznak. Az Inlogic elsősorban mobiljátékok fejlesztését végzi, játékaik az öt kontinens 74 országában érhetők el. Kiterjedt forgalmazói hálózatuk van, amelynek keretében 250 partnerrel működnek együtt.

Cypronia

Az eredetileg Ablaze néven 1996-ban indult vállalkozás 2001 óta Cypronia néven működik. Ők elsősorban DS, Nintendo és Wii platformokra fejlesztenek játékokat. Főként a valós idejű stratégiai játékokra specializálódtak, egyik legismertebb játéksorozatuk a Cube Life.

Power Play Studio

Ez a játékfejlesztő cég 2007-ben indult el, ők sport jellegű videojátékok fejlesztésére összpontosítanak. Céljuk a virtuális és a valós sportágak összekapcsolása, amelyen keresztül megmutathatják a fair play elveit, és barátságos közösségeket hozhatnak létre.

Néhány népszerű szlovák játék

A játékok kedvelői számára lehet, hogy nem mondanak annyit a fejlesztők nevei, mint a legismertebb játékok címei. Úgyhogy következzen néhány olyan videojáték, amelyek mögött szlovák fejlesztők állnak.

Die by the Blade

A Triple Hill által piacra dobott Die by the Blade egy olyan online játék, amelyben a játékosok kardpárbajokat vívhatnak egymással. A játékot a fejlesztők bevallása szerint olyan klasszikusok ihlették, amilyen a Bushido Blade, viszont ebben az esetben a párbaj az első megfelelő találattal be is fejeződik.

A sztori Japán egy cyberpunk alternatív változatát vetíti elénk, ezzel is jelezve, hogy ez az irányzat egyre inkább visszatér a mainstreambe. 

Samorost 3

Ez a játék a kilencvenes években népszerűvé vált point and click jellegű kalandjátékokat tartja életben. Ezek a játékok a 3D megjelenésével és a lövöldözős játékok elterjedésével háttérbe szorultak, de a nosztalgikusok ebben a játékban megkaphatják ezt az opciót. 

Az Amita Design stúdió játék sorozatának harmadik részét a klasszikus cseh animációs filmek ihlették. A játékban nincsenek párbeszédek, a hangulata kifejezetten szürreális, a játékosok pedig gnóm formájában jelennek meg benne.

A kritika pozitívan fogadta, a Washington Post jellemzése a “furcsa és gyönyörű” volt, a Kill Screen játékmagazin pedig az elmúlt évek egyik legjobb kalandjátékának minősítette.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?