Vivát Liszt! Halld a fényt – lásd a hangot

<p>Burgenlandból indult a nemes kezdeményezés, hogy zenei rendezvényekkel, koncertekkel és kiállításokkal járuljanak hozzá a Liszt Ferenc Emlékév eseményeihez.</p>

Ennek egyik, a napokban hozzánk érkezett projektje a Vivát Liszt! Halld a fényt – lásd a hangot című nemzetközi kortárs képzőművészeti és zenei vándorkiállítás, amely a Szlovák Képzőművészeti Unió kiállítótermében (Dostojevského rad 2.) látható május 29-ig.

Amint az a megnyitón elhangzott, a címet abból származtatták, hogy a mester annak idején valakit olyasformán utasított, hogy egy bizonyos zenei futamot játsszon kékebb árnyalatban. Így jött létre ez a szinesztéziára is alapozó kiállítás, amelynek fényei és hangjai együtt hatnak, miközben Liszt Ferencre emlékeztetnek, illetve előtte tisztelegnek. S a hang-fény hatásokat olyan képzőművészek alkották meg, akik azokból a városokból jöttek össze egy alkotótáborba, ahol Liszt járt, élt, komponált vagy koncertezett. Ők a zene, illetve a hangeffektusok mellett festményekkel, objektekkel, videóval és installációval járultak hozzá a kiállított anyaghoz.

Liszt ily módon képzőművészettel bejárt útjából három állomást idézünk meg ízelítőként. A burgenlandi Hans Wetzelsdorfer dobozképével Liszt otthonába vezet el egy szellemi időutazással, melynek a végén be is csengethetünk a mesterhez, s elképzelhetjük, ahogy ajtót nyit… szellemi hagyatékával pedig átélhetjük a találkozást. A bécsi Martin Breindl egy szekrénybe pakolta Liszt hangzó-zenélő utazóruháit, számot adva az 1838 és ’47 közti vándorlásokról.

Jean-Luc Guin’Amant installációja, a nyitott ejtőernyőbe rejtett szimbolikus levelekkel, Liszt és a nők viszonyát próbálja közvetíteni.

A kiállítást Eisenstadtban (Kismarton) láthatták először, majd Budapesten mutatták be, Pozsonyból pedig az ismert „Liszt-helyszínekre” költözik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?