Vitathatatlan

Valaki igazán szólhatna Walter Hill rendezőnek, hogy a nyolcvanas éveknek már rég vége van.

Valaki igazán szólhatna Walter Hill rendezőnek, hogy a nyolcvanas éveknek már rég vége van. Oké, a 48 óra tényleg aranyos filmecske volt, a folytatás, a Megint 48 óra még jobban sikerült, a Johnny, a jóarcú és a Vörös zsaru se volt rossz annak idején – de könyörgök, 2002-t írunk! Hill egész pályafutása során mindössze egyszer próbált meg valami modern dolgot csinálni. Olyannyira nem ment neki, hogy még a forgatás befejezése előtt kiszállt a produkcióból, helyét Francis Ford Coppola vette át, ám a végeredményhez egyik rendező sem adta nevét, így a stáblistára egy nem létező direktor neve került. A Supernova című zagyvalék világra szóló bukás lett, a legtöbb országban még a mozibemutatót sem érte meg. Ezért is gondolhatta Hill, hogy semmi high-tech, most, Undisputed című új filmjével viszszatér ahhoz, amihez ért(ett). Az idők azonban megváltoztak.

A világbajnok nehézsúlyú bokszoló, James „Ice Man” Chambers (Ving Rhames – Ponyvaregény, Sztriptíz) nemi erőszak miatt – állítólag koholt vádak alapján – börtönbe kerül. Mivel nem akar kijönni a gyakorlatból, és különben is utál második lenni, belemegy egy féllegális meccsbe a dutyi legjobb bunyósának tartott Monroe Hutchen (Wesley Snipes – Az 57-es utas, Penge) ellen. A mérkőzést egy minden hájjal megkent, kiöregedett szélhámos szervezi (Peter Falk, mindannyiunk hőn szeretett Columbo hadnagya zseniális, a film egyetlen színfoltja – a Star Wars mindenből pénzt csináló Wattojára emlékeztet a karakter, amit játszik).

Félreértés ne essék, egy filmnek nem kell feltétlenül hipermodern-nek lennie ahhoz, hogy jó legyen. De azért a 21. században hadd várjak már el valamivel többet, mint: szürkésdrapp uniformisú rendőrök és fakókék rabruhás elítéltek, a zuhanyzóban a gőz párájában álldogáló, kigyúrt színes bőrű foglyok, „gladiátor vagyok!” és „amikor te vagy a bajnok, mindenki akar egy darabot belőled” jellegű bölcsességek, közben funky stílusú basszusgitár-futamok a’ la 1985...

El tudom képzelni a stúdió fejeseinek ábrázatát, amikor megnézték ezt a filmet. A tenyérbe temetett arcokat, az izzadó homlokokat, a kínos csendeket. Hogy mentsék a menthetőt, utóforgatást rendeltek el – bár ennek az eredménye nem látszik –, valamint egy-két helyen a korszerűtlen zene helyére a fiatal közönséget megcélzó, egymástól megkülönbözhetetlen rapdalokat tettek. Hiába. Kutyából nem lesz szalonna. Ez a mozi bokszfilmként is, börtönfilmként is a leggyengébbek közt foglal helyet. (mozinet)

Vitathatatlan (Undisputed), színes amerikai-német film, 90 perc, Rendezte: Walter Hill, Szereplők: Ving Rhames, Wesley Snipes, Michael Rooker, Peter Falk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?