Verstestek – bőrbe kötve

A Szlovákia Magyar ĺrók Társasága Pozsonyi Páholy elnevezésű rendezvénysorozatának következő darabját A test lírai retorikája címmel rendezte meg szerdán a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában. Az irodalmi estet, amely szorosan kötődik a múzeum Bőrbe kötve című kiállításához, H.

H. Nagy Péter, Németh Zoltán, Csanda Gábor és Jarábik Gabriella múzeumigazgatóAlmási Sára felvételeA Szlovákia Magyar ĺrók Társasága Pozsonyi Páholy elnevezésű rendezvénysorozatának következő darabját A test lírai retorikája címmel rendezte meg szerdán a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában. Az irodalmi estet, amely szorosan kötődik a múzeum Bőrbe kötve című kiállításához, H. Nagy Péter irodalomtörténész-kritikus vezette. A műsorvezető bevezető előadásában szöveg és test megfeleltetését Ady Endre A szerelem eposzából című költeményének metaforarendszeréből eredeztette. A paradigmatikus Ady-opusnak, illetve textus és test azonosíthatósága metaforájának kiterjedt irodalmi utóéletét H. Nagy többek között József Attila-, Orbán Ottó- és Kovács András Ferenc-idézetekkel szemléltette. Ezt követően négy szlovákiai magyar költőtől, Hizsnyai Zoltántól, Németh Zoltántól, Mizser Attilától és Vida Gergelytől hangzottak el a témához igencsak erős szálakkal kapcsolódó versek, szintén H. Nagy Péter válogatásában és értő elemzésével, amely már-már azt a benyomást keltette, hogy a textus és a test tusája kortárs líránk alapproblémája. Az előadó azonban végkonklúziójában megállapította: „ha valakinek az az érzése támadt volna, hogy a kortárs szlovákiai magyar költészet a test lírai retorikája mentén speciális történeti konstrukcióvá alakítható, téved, ugyanis szinkronitásról van szó, és éppen ez a gazdagság válik az említett korpusz előnyére.” A jól sikerült irodalmi est végeztével a közönség és a szereplők közösen tekintették meg a múzeum fönt említett nagy sikerű kiállítását. (in)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?