Vendégjáráson a Bihari

Az 1954-ben Novák Ferenc alapította Bihari János Táncegyüttes május 23-án Zselíz, 24-én Ipolyság vendége lesz.

A Bihari több mint fél évszázada Magyarország és egyben a világ egyik legjobb amatőr néptáncegyüttese. Bizonyítja ezt az a tény, hogy a „táncműhelyükben az ország legnevesebb koreográfusai dolgoznak, segítőik a Bekecs, a Gázsa és a Hegedős zenekarok”. A jelenlegi Táncban orcád pirulása… című műso?rukban Foltin Jolán Kossuth-díjas koreográfus vezetésével és rendezésében, Kiss Ferenc zenéjére, Imrik Zsuzsa jelmeztervei felhasználásával Béres Anikó, Ertl Péter, Hortobágyi Gyöngyvér, Horváth Zsófia, Lengyel Szabolcs, Makovinyi Tibor, Végső Miklós koreográfiáival találkozhatunk, kísérőjük a Gázsa zenekar lesz Az alkotóként felsorolt koreográfusok a Honvéd vagy az Állami Népi Együttes táncosaiként már több alkalommal csodákat műveltek Zselízen az országos népművé?szeti fesztiváljainkon és Gombaszögön az országos kulturális ünnepélyeinken, most alkotókként tapsolhatunk nekik.

A kétrészes egész esti műsorukban Magyarország és Erdélyország legszebb táncait és dalait tárják elénk. Megismerkedhetünk Szeged, Somogy, Kalocsa, Nagyecsed, Szatmár, Gyímes, Békés, a Mezőség, Kalotaszeg stb. magyar, cigány és román táncaival, dalaival és gyönyörűbbnél gyönyörűbb viseleteivel. Műsoruk célja, írják magukról, „bemutatni a tánc és a szerelem kapcsolatát, a leány-legény élettől a házasságig, érintve az élet különböző fordulóit, ünnepeit, jeles napjait” – a Szenc melletti Réte nagy szülöttjével, Réthei Prikkel Mariánnal vallva: „Igaz, hogy főképp nyelvében él a nemzet, de bátran adhatni hozzá azt a kiegészítést, hogy él zenéjében és táncaiban is.” Egész este színpompában tobzódik majd a színpad, és magával ragad a fiatalos lendület, mert fiatalok a táncok, a dalok, a zene tolmácsolói.

Művészetével a Bihari János Táncegyüttes bejárta a világot, s rendszeres résztvevője az európai fesztiváloknak. Táncaikkal szerepeltek már Východnán, a szlovákiai országos népművészeti fesztiválon, Strážnicén, a valamikori Csehszlovák Köztársaság folklórünnepélyén is, de „a kanadai, kínai, algériai közönség is megismerhette táncaikat, dalaikat”. A jelenlegi szomszédoló látogatásukra is nagy lelkesedéssel készülnek, érthető, hiszen testvérekhez, rokonokhoz jönnek. Kiutazásukat magyar állami támogatással valósítják meg. Így mi, Zselíz és Ipolyság, valamint e városok környékének lakói – a kiválasztott szerencsések – május 23–24-én újból fogadhatjuk őket, s ha elmegyünk az előadásukra, együtt töltjük velük a maradandó kulturális élményt nyújtó estét.

Én mindkét előadásukon ott leszek, azért is, mert a zselízi előadásuk előtt író-olvasó találkozás lesz Az országos népművészeti fesztiválok ötven éve című, a zselízi és a gombaszögi fesztiválok történetét bemutató, most megjelent könyvről, valamint mert olyan értéknek tartom a művészetüket, melyet mint szakmabeli méltónak ítélek kétszer egymás után megtekinteni. Szeretettel várom Önöket is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?