VÉLEMÉNYEK A DÍJRÓL

Hizsnyai Zoltán költőAz irodalmi Nobel-díj intézményét nem tartom többre egy nagy játéknál. Több okból. Egyrészt minden életmű aszerint méretik meg, hogy kiállja-e az idő próbáját. Az, hogy a saját korával kommunikál, még nem jelenti, hogy képes lesz azon túl is kommunikálni.

Hizsnyai Zoltán költő

Az irodalmi Nobel-díj intézményét nem tartom többre egy nagy játéknál. Több okból. Egyrészt minden életmű aszerint méretik meg, hogy kiállja-e az idő próbáját. Az, hogy a saját korával kommunikál, még nem jelenti, hogy képes lesz azon túl is kommunikálni. Elég, ha végignézzük a listát, hogy ki mindenki nem kapott Nobel-díjat, pedig az irodalom egészére gyakorolt hatása miatt megérdemelte volna.

Másrészt a Nobel-díj azoknak sem feltétlenül tesz jót, akik kapják. Legalábbis az eddigi díjazottak többségének utána már nem sikerült számottevőt alkotnia. Leblokkolta őket a díj, megtorpantak, mert tudatosították, hogy mostantól minden egyes mondatuk nagyító alá kerül, illetve mindenféle futóbolondok értelmezik majd félre – lásd a mi Kertész Imrénk esetét. Harmadrészt, az irodalmi művek megítélése olyannyira szubjektív, hogy egy bizottság nem hozhat esztétikai értelemben helyes döntést. Azok, akik eddig is szerették és olvasták a győztes alkotásait, most elégedettek, azok viszont, akik másnak szurkoltak, nyilván csalódottak. A bizottság nyilván nem csak művészi szempontokat mérlegel, a döntésnek társadalompolitikai vetülete is van.

Görözdi Judit irodalomtörténész, a Szlovák Tudományos Akadémia Világirodalmi Intézetének igazgatóhelyettese

Bevallom, nem vagyok jártas a kanadai irodalomban, Alice Munro műveit nem ismerem. Rengeteg író van a világon, lehetetlen mindet követni. Most viszont már biztosan elolvasok tőle valamit. A Nobel-díj arra is jó, hogy a díjazott a figyelem középpontjába kerül, és legalább egy éven át refkeltorfényben marad. Mindenképp rangos elismerés, de nem jelenti azt, hogy művészi szempontból az illető lenne a legfontosabb író. Csupán annyit jelent, hogy életműve különleges figyelmet érdemel. Bevallom, én Nádas Péter győzelmének örültem volna, aki szerintem azért érdemelné meg a díjat, mert alkotásaival egész Közép-Európát képviselni tudja. Ezt egyébként Németországban is hangoztatják a szakemberek, sőt Nádas amerikai recepciója is kedvező. Szerintem van esélye, jövőre is neki fogok szurkolni. Nem hiszek viszont a fogadóirodáknak, nem tartom mérvadónak az ilyen típusú esélylatolgatásokat. A sajtóban megjelenő találgatások sem szoktak bejönni.

N. Tóth Anikó író, egyetemi oktató

Csalódást okozott a bejelentés, mert bíztam abban, hogy idén Nádas Péter kapja meg a díjat. Szívesen időzöm Nádas szövegeiben. A Nádas-mondatok magas mércét jelentenek. Annak viszont örülök, hogy nőíróé lett a rangos elismerés. Mivel pedig szinte csak novellákat ír a kanadai prózaíró, a díj a műfajt is magasra emeli. Néhány hónapja egy kitűnő szakdolgozatot olvastam Alice Munro novelláiról. Vannak tehát fiatal és értő olvasói, s a díj nyomán feltehetően rajongói száma is gyarapodni fog. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?