Vásznon a Schindler listája

Bár az Egyesült Államok és Kuba között továbbra is fagyos a viszony, Steven Spielberg a héten a Fidel Castro vezette szigetországba utazik, ahol nyolc filmjét is levetítik, és ahol a rendező egyéb programok mellett a kubai zsidó közösséggel találkozik.

Bár az Egyesült Államok és Kuba között továbbra is fagyos a viszony, Steven Spielberg a héten a Fidel Castro vezette szigetországba utazik, ahol nyolc filmjét is levetítik, és ahol a rendező egyéb programok mellett a kubai zsidó közösséggel találkozik.

Az Egyesült Államok és Kuba között nincs diplomáciai kapcsolat, és az 1959-es kommunista forradalom után az USA negyvenéves kereskedelmi embargót rendelt el Havanna ellen, ennek ellenére az idők folyamán több hollywoodi sztár – köztük Jack Nicholson, Jane Fonda, Robert Redford és Kevin Costner – is ellátogatott a Florida partjaitól 140 kilométerre fekvő országba. A Bush-kormányzat most Spielberg számára is engedélyezte az utazást – mint nem kereskedelmi célú filmes kulturális csereprogramot.

A „nem kereskedelmi célú filmes kulturális csereprogram” keretében négy havannai moziban az Oscar-díjas rendező nyolc filmjét vetítik majd, köztük a Különvéleményt és a már korábban bemutatott Schindler listáját, a Ryan közlegény megmentését és Az elveszett frigyláda fosztogatóit, maga Spielberg pedig ellátogat abba a nemzetközi filmiskolába, amelyet Gabriel Garcia Marquez kolumbiai regényíró alapított, valamint felkeresi a város legnagyobb zsinagógáját, hogy találkozzon a forradalom óta 1500 fősre apadt kubai zsidó közösség tagjaival.

Spielberg azért vállalta, hogy felesége, Kate Capshaw társaságában elrepül Kubába, mert szóvivője szerint a filmet mindig is olyan univerzális művészeti formának tartotta, amely az országok és a kultúrák határait átlépve képes megszólítani minden embert. „Steven nagyon várja, hogy találkozzon a kubai filmesekkel és általában az emberekkel” – áll a szóvivő közleményében. (cm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?