Kultúra

Várostörténet a falon

Pozsony | Az idei pozsonyi karácsonyi vásár talán legérdekesebb „portékája” az a falinaptár, amely egy fiatal lány, bizonyos Augusta Neulinger fotóin keresztül mutatja be a századelő Pozsonyát. A tizenkét legkifejezőbb képet a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás történészei választották ki.
author
Juhász Katalin

2015. december 2. 21:24

A Gucki becenevű Augusta 1893-ban született, és 99 évet élt. Első fényképezőgépét 15. születésnapjára kapta édesapjától. Lelkesen fotózta családját, barátnőit és szülővárosát. Mivel a Szentháromság-templom szomszédságában nőtt fel (a Neulinger család üzemeltette a Pipához címzett vendéglőt), gyakran belvárosi utcarészletek szolgálnak a családi képek hátteréül. De a lakásbelsők is izgalmasak, megelevenedik rajtuk a korabeli divat, a polgári életforma.
 
A mintegy kétszáz üvegnegatív egy bécsi garázsból került elő, és egy idős pozsonyi polgár jóvoltából jutott el a Pozsonyi Kiflihez, amely a századforduló többnemzetiségű Pozsonyának történelmi és kulturális értékeit ápolja és népszerűsíti. Ismeretterjesztő internetes portált üzemeltetnek, gyűjtik és digitalizálják a régi képeslapokat, térképeket, dokumentumokat, igyekeznek erősíteni a pozsonyi lokálpatriotizmust.
 
„Kálmán László, a Neulinger család barátja hozta haza Bécsből az egész hagyatékot. Egy szabadtéri rendezvényen jött oda a standunkhoz és kínálta fel nekünk a negatívokat. Azt mondta, figyelemmel kíséri a tevékenységünket, nézegeti a honlapunkat, tudja, hogy digitalizálással is foglalkozunk, ezért úgy gondolja, nálunk lesznek a felvételek a legjobb helyen – meséli ifj. Papp Sándor történész, az egyesület egyik alapítója. – A naptár csak az első lépés. A közeljövőben szeretnénk album formájában megjelentetni a többi fotót is, illetve feldolgozni a család történetét.”
 
A naptárt lapozgatva azonnal kiderül, hogy ezek a fényképek nemcsak kordokumentumként értékesek, hanem átütő hangulatuk, sajátos bájuk van. Guckinak volt érzéke a fotózáshoz. A komponálás és a beállítások komoly tehetségre vallanak, és a korabeli technikához képest a fotók minősége is kiváló. Megérdemlik, hogy ne egy levéltárban porosodjanak, hanem a város története iránt érdeklődők nappaliját, előszobáját, irodafalát díszítsék.
 
A Neulinger lányok hárman voltak. A gondtalan ifjúságnak 1910-ben hirtelen vége szakadt, mivel édesapjuk váratlanul meghalt. Nélküle a Pipához címzett vendéglő sem prosperált. El kellett adniuk, és a család az Apácapálya utcába költözött. Gucki ikertestvére, Nini beleszeretett egy jóvágású császári tisztbe, hozzáment feleségül, ám nem sokkal Rudi fiuk születése után meghalt. A gyermeket Gucki nevelte, és attól kezdve őt fotózta a leggyakrabban. A fiút tízéves korában az apja magával vitte Bécsbe, a nagynéni pedig, úgy tűnik, nem tudta feldolgozni Rudi elvesztését, mert letette a fényképezőgépet, és többé nem érdekelte a fotózás. Húgával, a Mitzinek becézett Máriával élt közös lakásban Pozsonyban, majd mindketten nyugdíjasotthonba kerültek, ott haltak meg. A két „tantit” sokan ismerték a városban. A negatívokat megmentő Kálmán László amolyan fogadott keresztfiuk volt, gyakran járt fel hozzájuk. „A Pozsonyi Kifli Facebook-oldalán sorra jelentkeznek azok, akik emlékeznek a két nénire. Egy hölgy például náluk lakott albérletben. Néhány napja írta valaki, hogy Rudi, akiből orvos lett, nemrég halt meg Bécsben” – mondja ifj. Papp Sándor.
 
A háromnyelvű falinaptár 1000 példányban jelent meg a fővárosi önkormányzat Ars Bratislavensis programjának támogatásával, és máris nagy az érdeklődés iránta. A Pozsonyi Kifli hagyományt szeretne teremteni, évente adnának ki naptárt régi családi fotókból. Ez a második (tavaly a kárpáti németek múzeumának anyagából jelent meg egy naptáruk), és ha sikerül elég támogatót találniuk, akár magazin formában is el tudják képzelni a családi hagyatékokból származó fotográfiák megjelentetését.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Eduard Heger Igor Matovič

Az OĽaNO-nak több ajánlata is van az SaS-nek, Kollár Sulík helyében elfogadná azokat

Matovic
Frissítve

Az orvosok és a mentősök is nagyobb bérre számíthatnak

paxlovid

Érkezik a Covid elleni gyógyszer! Mit kell tennie, hogy megkaphassa?

Az év rollerese: az útról a fűbe dőlt, több mint három ezreléket fújt

Az év rollerese: az útról a fűbe dőlt, több mint három ezreléket fújt

Menet közben cserélt helyet a traktor vezetője az egyik utastársával, majd őrült tombolásba kezdett

Menet közben cserélt helyet a traktor vezetője az egyik utastársával, majd őrült tombolásba kezdett

lidl

Hatalmas változtatásra készül az egyik legnépszerűbb áruházlánc!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.