Varjak a zsinagóga terében

A somorjai zsinagógát ellepték a varjak. Egyikük egyenesen Svájcból érkezett: igaz, nem a saját szárnyaival repdesve, felhők közt körözve, hanem dobozban. A többi helyi, vagyis somorjai „fészekaljban” született. Egyedi módon: nem tojásból, nem madárköltésből. Drótvázuk van, gipsztestük és festékmázas tolluk.

Azonosságok közöttük és közöttünkSomogyi Tibor felvételeDrótfonalból, csirkedrótból Vajay Zsigmond hajtogatta, formázta őket, hogy bemutassa az At Home Galleryben az Among Them, vagyis Közöttünk című kiállításán. A „madárszülő” azonban nemcsak Vajay Zsigmond volt, aki két hetet töltött a városban a somorjai Művészetek Háza ösztöndíjasaként, hanem hat művészeti iskolás, akik amolyan workshop keretében dolgoztak, alkottak együtt a svájci képzőművésszel.

Apropó svájci! Svájci ugyan, de könnyű szívvel nevezhető világutazó világpolgárnak, beszél is jó pár nyelvet: kommunikál angolul, franciául, spanyolul, egy kicsit olaszul, s engem Somorján magyarul szólított meg. Nem véletlen: már a neve is, Sigismond de Vajay, avagy Vajay Zsigmond magyar hangalakjával vagy hangzásával egy kicsit gyanús a magyar fülnek.

Vajay Zsigmond Párizsban született, tizenhárom éves koráig élt a francia fővárosban. Édesanyja argentin, édesapja magyar: Vajay Szabolcs professzor, esszé-, novella- és regényíró, publicista, történész, diplomata, aki 1943-ban hagyta el Magyarországot, 1948-ban Európát, majd argentin állampolgárként került Párizsba, az UNESCO-hoz. Zsigmond tizenhárom éves korában aztán Svájcba költöztek. A fiatal művész később négy évig New Yorkban élt, ahol képzőművészetet tanult: s ahogy mondja, ez az amerikai metropolis volt a legnagyobb hatással művészi érésére, arcvonalának formálódására. Jelenleg Barcelonában él. Édesapjával több alkalommal is járt Magyarországon.

Sokrétű, a kortárs, a független és alternatív, kísérletező vonalra figyelő igazi művész: nemcsak installációkat, objekteket készít, nemcsak zenél, hanem művészeti életet is irányít; Svájcban modern művészeti központot tartott fenn és vezetett. Ez ma már – tízéves történelmet megélve – nem létezik, mert egy nagyáruház építése végett rendezték a terepet, s a Vajay-központ is áldozatául esett. Ő szervezte meg Svájc francia részén az első elektronikus performance-okat, jelenleg független filmeket prezentáló szemléket szervez.

A varjak ötlete korábbi: a genfi botanikus kertben, természetes környezetben, ahol első látásra abszolút valódinak tűntek, már állított ki varjakat, sőt farkasokat is.

Jelentéstartalmat keresek, amelyet a varjú-szimbólum kifejez. De a magyar múltba tekintve is, inkább csak a hollóval találkozom, a nyelvi hasonlatokban is főként a holló kifejezés szerepel a corvidae, vagyis a varjúfélék családjából. Nézem a műmadarakat, és azon töröm a fejem: a káros fészekrabló dolmányos vagy a nálunk oly gyakori vetési varjú vendégeskedik most a zsinagógában. Madárhatározókat böngészgetek, gyerekkorom mesekönyveit, Benedek Elek egy verses meséjére, A páva meg a varjúra rá is bukkanok, ám a fekete károgó madarakról annyi információt nehezen találnék, mint Vajay Zsigmond, aki egy amerikai tudós ötszáz oldalas könyvét tanulmányozta át róluk, hangfelvételeket készített az „énekükről” (mivel a varjak a legnagyobb termetű énekes madarak), hogy aztán művészi formába öntse megállapításának sommázását, vagyis hogy a varjak társadalma olyan, mint az embereké (ezúttal nem a berendezkedésre kell gondolni). Ezért sincs egyetlen egyforma sem köztük: az a hetven-egynéhány, amely belakta és ellepte a somorjai zsinagógát, földre ereszkedett pózban mind más helyzetet, állapotot mutat, és hangulatot fejez ki. S ezek, eredetijüktől, alteregójuktól eltérően vándormadarak: Somorjáról Kolozsvárra, majd Budapestre költöznek.

Édesapjával több alkalommal is járt Magyarországon Már itt, a somorjai zsinagógában is multimediális lesz a kiállítás, mert a drót-gipszmadarakból készült Vajay-installáció más művészek (Vanina Mignone – Sao Paolo, Silvia Otte – New York, Hans Winkler – Berlin, Edwin Pouncy – Nagy-Britannia, Nicholas Marlof – Svájc, Jamie Cameron – USA, Stéphane Fretz – Svájc, Solana Molina Viemonte – Buenos Aires) más-más műfajú (festmény, fotográfia, installáció, rajz, szöveg) alkotásaival is kiegészül. Ez a kiállítás abban is különleges, hogy valóságos világhálós művészeti diskurzus varjú témára. Vajay Zsigmond ugyanis a vele együtt kiállító művészeket személyesen nem ismeri, az Interneten kért fel alkotókat, hogy valamilyen műalkotással ők is fejezzék ki varjú-képüket, s gazdagítsák a jelképes madárkertet. Az At Home Gallery-beli kiállítást illeszkedő hanganyag is kiegészíti: Matej Daniel pozsonyi zeneszerző munkája. Kérdésemre, hogy magyar képzőművész munkája miért nincs a kollekcióban, Vajay Zsigmond azt mondta, majd lesz, a budapesti kiállításon. Mivelhogy a képzőművészeti bemutató, amelynek Somorján van a premierje, tovább vándorolva tovább bővül. A kolozsvári megjelenésre például egy kanadai filmrendező rövidfilmet készít a varjúkról, s az is a kiállítás része lesz.

Az Among Them, vagyis a Közöttünk című kiállítás része a Kultúra 2000 elnevezésű nemzetközi programnak, amelybe Románia, Szlovákia, Magyarország, Franciaország és Németország kapcsolódott be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?