Vámbéry Napok

Dunaszerdahely. 2004. március 18–20-a között a Csallóköz szívéből elszármazott híres Kelet-kutató „sánta dervis”, Vámbéry Ármin kerül a figyelem középpontjába. Ekkor rendezi meg a helyi Vámbéry Polgári Társulás a következő Vámbéry Napokat.

Dunaszerdahely. 2004. március 18–20-a között a Csallóköz szívéből elszármazott híres Kelet-kutató „sánta dervis”, Vámbéry Ármin kerül a figyelem középpontjába. Ekkor rendezi meg a helyi Vámbéry Polgári Társulás a következő Vámbéry Napokat.

Csütörtökön elsőként az alapiskolák számára meghirdetett kétfordulós emlékversenyt izgulhatják végig a benevezett csapatok a Hviezdoslav utcai Vámbéry Ármin Alapiskolában. A zsűri tagjai Dobrovits Mihály budapesti Kelet-kutató, Szesztay Ádám, a Magyar Köztársaság Pozsonyi Nagykövetségének titkára és Zsigmond Tibor, a Csallóközi Múzeum igazgatója.

Délután két program is várja az érdeklődőket. Három órakor a Csallóközi Múzeumban Jarábik Balázs Türkmenisztán színei című fotókiállítását lehet megtekinteni, majd öt órakor a Vámbéry Irodalmi Kávéházban Vámbéry Ármin A magyarok keletkezése és gyarapodása című munkájának új kiadását ismerteti Udvarvölgyi Zsolt, a magyar Miniszterelnöki Hivatal Kisebbségi Ügyekért Felelős Politikai Államtitkárságának politikai főtanácsadója. Ezt követően Hodossy Gyula, a Vámbéry Polgári Társulás elnöke átadja a délelőtti emlékverseny díjazottjainak az okleveleket.

Másnap a járási hivatal körtermében a II. Nemzetközi Vámbéry konferencia veszi kezdetét Vásáry István, az ELTE professzora, volt teheráni nagykövet és Udvarvölgyi Zsolt elnökletével, amit fél négykor koszorúzás követ a Vámbéry téren. A konferencia szombaton a délelőtti órákban folytatódik. A tanácskozáson két ország tizenhárom kutatója Vámbéry életének eleddig ismeretlen fejezeteibe nyújt betekintést; így többek között szó esik majd az iráni választásokról, Vámbéry bénaságáról az orvostörténész szemével és a magyar kutatóknak az isztambuli levél- és könyvtárakban végzett munkájáról. (na)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?