Változó világunk értékei

Illyés Gyula Bartók című versével emlékezik a lap a kiváló magyar zeneszerző születésének 125. évfordulójára. Közli Duba Gyula regényrészletét (Katarakta), Tóth Elemér, Czapáry Veronika és Leck Gábor verseit, valamint Változó világunkban is megőrizzük az értékeket...

Illyés Gyula Bartók című versével emlékezik a lap a kiváló magyar zeneszerző születésének 125. évfordulójára. Közli Duba Gyula regényrészletét (Katarakta), Tóth Elemér, Czapáry Veronika és Leck Gábor verseit, valamint Változó világunkban is megőrizzük az értékeket... című beszélgetést Alabán Ferenc egyetemi tanszékvezető tanárral, irodalmunk időszerű kérdéseiről.

A régió (szubrégió?) kultúrája nemcsak „ellenkultúra, alternatív megoldás-lehetőségek békétlen együttese, hanem a XX. század valamennyi nemzeti, nyelvi, regionális »kontinentális« kultúráját szintén hasonlóképpen lehetne megközelíteni” – írja Fried István esszéjében. „A régió úgy ért el a XX. századhoz, hogy területén két, illetőleg három soknemzetiségű állam osztozott”. Grendel Lajos tanulmánya a Nyugat-nemzedék prózájával foglalkozik, nevezetesen Szini Gyula, Cholnoky Viktor, Cholnoky László, Csáth Géza és Nagy Lajos munkásságával. Jubilánsok címmel köszönti a lap a 75 éves Mács Józsefet, valamint a 80 éves Nagy Józsefet. Németh Zoltán tanulmánya Parti Nagy Lajos drámáival foglakozik. Lényegében perbe száll azzal a nézettel, mely mellőzi vagy lekezeli ezt a tevékenységét. Megítélése szerint „Parti Nagy drámái az identitástörés és a nyelvtörés technikáinak együttes felhasználásával jelennek meg mint értelmezésre vágyó szövegek”. L. Erdélyi Margit kritikája A magyar nyelv könyve című kiadvánnyal foglalkozik, s a többszerzős kötetet „a magyar nyelv alapkönyvének” tekinti. A folyóiratot Nagy József grafikáival illusztrálták. (zsolt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?