Valóságos polihisztor volt

Berlin. Kilencvenhárom éves korában Berlinben elhunyt George Tabori (Tábori György) magyar születésű író, színházi rendező. Tabori, aki hosszú élete során valóságos polihisztor – újságíró, műfordító, forgatókönyvíró – volt, még a legutóbbi időkben is állított színre új darabokat a Berliner Ensemble-ban.

Berlin. Kilencvenhárom éves korában Berlinben elhunyt George Tabori (Tábori György) magyar születésű író, színházi rendező. Tabori, aki hosszú élete során valóságos polihisztor – újságíró, műfordító, forgatókönyvíró – volt, még a legutóbbi időkben is állított színre új darabokat a Berliner Ensemble-ban. Az életének utolsó időszakában túlnyomóan Berlinben tartózkodó Taborit hétfő este érte a halál, értesülések szerint végelgyengülés következtében.

1970-ben, Brecht felesége, Helene Weigel hívására az Egyesült Államokból tért vissza Európába, Londonban élt, de Berlin, Bréma, München és Hamburg színházaiban is rendezett. 1989-től Ausztriában élt. Vendégrendező volt a bécsi Burgtheaterben, a lipcsei operában és több berlini színházban.

Első regénye 1945-ben jelent meg angolul, majd 1947-ben magyarul A köd mögött címmel. Későbbi művei egyre keserűbbek, a világot reménytelennek látta, de kétségbeesését gúnnyal és iróniával kompenzálta. Rendezőként különösen Shakespeare, Brecht és Kafka darabjainak színrevitelével tűnt ki. Tabori az elmúlt években a Bertolt Brecht által alapított Berliner Ensemble házi szerzőjének számított, még az utóbbi esztendőkben is számos darabját mutatta be a neves színház. 1992-ben – első idegen nyelvű szerzőként számos díja mellé – megkapta a legnagyobb német irodalmi kitüntetést, a Büchner-díjat is, 2000-ben Konrád Györggyel együtt Goethe-emlékérmet kapott. Archívumát a Berlin-Brandenburgi Művészeti Akadémiára hagyományozta. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?